harangláb

2019.07.29. 14:00

Magyar, legyen hited és lészen országod!

Templomi ünnepséget követően avatták fel Darányban, Isten háza és a parókia közti emlékhelyen az öt méter magas haranglábat a benne lakó 60 kilós haranggal a hét végén.

Gamos Adrienn

A falunapi ökumenikus istentiszteleten Bartha Attila helyi református lelkész köszöntötte a megjelenteket, fohászt mondott és zsoltárt olvasott Kiss Levente, székelymuzsnai lelkipásztor. Igét hirdetett Torma László a Magyar Pünkösdi Egyház pécsi Reménység Gyülekezetéhez tartozó darányi misszióállomás vezetője. Hangsúlyozta, fontos felismerni, hogy szükségünk van Istenre. Ő tudja megáldani és gyümölcsözővé tenni munkánkat és életünket. Így buzdította a református templomban helyet foglalókat: „Keressétek először Istennek országát és az ő igazságát!” Keczely Károly kétújfalui esperes-plébános imádsággal szolgált. Ezután vonultak ki az udvarra az ünneplők, ahol Somogyi Gábor a darányi gyülekezet gondnoka elmondta, 2017-ben a reformáció 500. évfordulója és a 25 éves erdélyi barátság emlékére a székelymuzsnai egyházközség elöljárói, Asztalos Endre és Kinda László egy 60 kilós harangot adományoztak Daránynak, mely eddig a református templomban ékeskedett. Mostanra azonban a haranglábba „költözött”, melyet vitéz Varga Károly, szentgáloskéri fafaragó készített. A fenti címerpajzsra a következőt véste rá: Akikért a harang szól, lejjebb azt olvashatjuk, hogy Magyar, legyen hited, és lészen országod… Alatta pedig: Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában… Belső oldalán erdélyi-székely jelképeket találunk: Nap, Hold, hét bástya, Csaba királyfi koronája.

A haranglábat a harang ajándékozói leplezték le, a hangszert Villányi László, helyi polgármester szólaltatta meg. – A harangláb alapüzenete magában hordozza történelmünket, a megpróbáltatásokat, a reménységet – mondta avató beszédében Szászfalvi László, országgyűlési képviselő. – A harang legfontosabb küldetése, hogy Istenhez hívjon mindannyiunkat.

A falunapon részt vett Biró Norbert is, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában