kiállítás

2018.01.26. 15:09

Magyarországi német viseleteket tekinthetünk meg a könyvtárban

A kaposvári Német Nemzetiségi Önkormányzat népviseletbe öltöztetett babáiból nyílt kiállítás pénteken a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban.

Gy. Zs.

Éder Erzsébet, a kaposvári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese elmondta: a somogyi megyeszékhelyen élő németek összefogásával együtt fontos céljuk a hagyományápolás is, hogy megőrizzék dalaikat, viseleteiket. Ennek a munkának a motorja a 91 éves Bauer Andrásné. A mai napig ő készíti a ruhákat, amelyekből közel húszat tekinthetnek meg az érdeklődők a könyvtárban. A babák aprólékosan kidolgozott viseletén ugyanaz a hímzés van, mint az eredeti ruhadarabokon.

Tájegységenként változtak a magyarországi német viseletek – tudtuk meg. Volt, ahol megkülönböztettek például munkába és misére járó tutyit, kikeményített alsószoknyát hordtak, a házas asszonyok fejkendőt kötöttek.

Bauer Andrásné kérdésünkre elmondta: több mint száz babára készített már ruhát és még most is szívesen foglalkozik ezzel, örömmel tölti el, hogy megörökítheti a viseleteket. Időigényes a kézimunka, sok időbe telik egy-egy ruha elkészítése.

Éder Erzsébet úgy véli: a kiállítás arra sarkalhatja a nagyszülőket, hogy meséljenek unokáiknak, a fiatalokat pedig arra inspirálhatja, hogy kérdezzenek nagyszüleiktől a régi szokásokról, viseletekről. Mint megtudtuk, a tárlat legalább két hétig látogatható lesz, melynek pénteki megnyitóján a Német Nemzetiségi Önkormányzat népviseletet öltött kórusa dalokkal is kedveskedett az érdeklődőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában