Látogatás

2019.05.25. 17:05

Magyarul olvasott fel a misén a pápai követ

Varga László püspök meghívására két, programokban gazdag napot töltött a Kaposvári Egyházmegyében Michael August Blume címzetes érsek, a Szentszék magyarországi nagykövete.

Lőrincz S

Michael August Blume címzetes érsek, a Szentszék magyarországi nagykövetének nevéhez már régóta odatapadt a „folyton mosolygó” jelző. Többen ezt annak tudják be, hogy diplomata, ezért mosolyog szüntelenül, míg mások úgy érzik, mintha egy jóságos nagypapa lenne közelükben. A nagykövet a jeles búcsújáróhelyre, Andocsra érkezett először, de felkereste a miklósi szerzeteseket is, hogy betekintsen a somogyi „remetelétbe”.

A Szent János Apostolról és Remete Szent Pálról Nevezett Közösség tagjaitól elbúcsúzva Kaposvárra indult, és a Jó Pásztor vasárnapján este, a zsúfolásig telt Szent Imre-templomban mutatott be ünnepi szentmisét. Felemelő érzés volt, hogy magyarul olvasott fel a misekönyvből. László püspök tüzes prédikációja ugyancsak; olyan báránynak kell lennünk, akik ismerik a pásztor hangját, s nem félelemből, hanem szenvedélyes szeretetből követik a pásztort. A főpásztor arra buzdított: legyünk másokat Krisztushoz vonzó emberek! Sokak szemét elöntötte a könny, amikor a mise végén a nuncius megáldott egy tolókocsis kaposvári fiatalt, s egy kaposfői, amputált lábú kisfiút.

A szentszéki nagykövet találkozott a megye és a város notabilitásaival is a püspökségen, majd Depaula Fla­vioval, az Apostoli Nunciatúra titkárával átvonultak a Nagyboldogasszony Iskolaközpontba, ahol a nuncius a pedagógust, mint példaképet emelte ki. Egyebek mellett azt mondta: „A diákok tantárgyakat tanulnak, új ismereteket sajátítanak el, de leginkább a ti példátokon nőnek fel, rajtatok látják, hogy miként élitek az életeteket, hiteteket, s a tőletek kapott példát adják majd át gyerekeiknek is. Ezt követően köszönetet mondott azért, hogy a pedagógusok példájukkal örök életre szóló nyomot hagynak a diákokban, majd megáldotta a tantestületet.

Baglaspusztára is kíváncsi volt a nuncius, akit zenés-táncos produkcióval lepett meg a roma közösség. Somos László általános püspöki helynök, kaposfői plébános számolt be a cigánypasztoráció öröméről és erőfeszítéseik gyümölcséről.

Reális látleletet vihetett tovább magával

A jól előkészített, gazdag program Homokkomáromban zárult. A magyar ősökkel büszkélkedő verbita szerzetes, az evangelizáció és a misszió témájában fejtette ki gondolatait az egyházmegye papságának tartott rekollekción. Tanításában hűen tükröződött jelmondata: Isten igéje terjedjen! Ezt követően ötvennyolc, zömmel somogyi és zalai településről érkező hívek, valamint az egyházmegye papságának jelenlétében szentmisét mutatott be a homokkomáromi kegytemplomban.

Varga László püspök atya vendége hálás volt a meghívásért; az egyházmegye mindennapjairól szóló beszámolókat figyelemmel hallgatta, s reális „látleletet” vihetett magával a folyamatosan megújuló, Kaposvári Püspökségről, amelynek élén két éve áll új főpásztor, ki naponta mutat be szentmisét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában