allergiások ellensége

2018.08.04. 16:01

Már tüneteket okoz a parlagfű Somogyban

Már Somogyban is jelentkeznek a parlagfű okozta tünetek az allergiásoknál. Folyamatosan zajlik a földi felderítés, ezidáig összesen több mint tíz hektárnyi parlagfűvel fertőzött területet mértek be az ellenőrzések révén megyénkben.

Gyeszát Zsolt

A parlagfűvel fertőzött területek hatósági felderítését július elsejével kezdték meg. A megyei kormányhivatal közölte lapunkkal: a földhivatalok tizennégy fertőzött foltot mértek be a megye külterületein, ami húsz helyrajzi számot és 10,5 hektárt érint. Kaposmérő, Somogyaszaló, Somogyzsitfa, Balatonlelle és Csököly települések külterületén mértek be nagyobb, hektár körüli, esetleg azt meghaladó parlagfűvel fertőzött területet – tudtuk meg.

A megyei kormányhivatal megkeresésünkre azt is közölte: az eljárásokat elindították, elrendelték a közérdekű védekezést. Mint tájékoztattak, bírságra számítaniuk kell az érintett földhasználóknak vagy tulajdonosoknak, mely területtől, fertőzés mértékétől függően 15 ezer forinttól akár ötmillió forintig is terjedhet. Az ellenőrzés az idei esztendőben is a vegetáció végéig, október végéig vagy az első korai fagyokig fog tartani. A légi felderítés már országosan zajlik, a megyében erre augusztusban vagy szeptember elején kerül sor.

Már tüneteket okoz a parlagfű ezekben a napokban, egyre inkább érkeznek ilyen problémákkal a betegek – mondta el kérdésünkre Berta Gyula tüdőgyógyász, allergológus. – Még azonban enyhébbek a tünetek, a csúcsot augusztus 20. körül éri majd el. Azonban mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnia annak, aki bármelyik jellemző tünetet, szemviszketést, könnyezést, tüsszögést, orr- vagy torokviszketést tapasztal. Különösen fontos ez az új allergiások számára, akik még nem tapasztaltak hasonló tüneteket korábban az év ezen időszakában. Statisztikai tény ugyanis, hogy a nem megfelelően kezelt náthások 25-30 százaléka később asztmás lesz. Ha viszont szakszerű módon kezelik az allergiás náthát, akkor lényegesen kisebb lehet ez az arány.

A kaposvári szakember hozzátette: a patikában vény nélkül kapható gyógyszerek többnyire nem nyújtanak végleges megoldást a probléma ellen. – A hatékony gyógyszerek vényre kaphatók, vannak kifejezetten gyógyító orrspray-k is, melyeket rendszeresen kell használni a parlagfűszezonban – mondta Berta Gyula.

Résen kell lenni

A hatékony védekezés érdekében az allergiásoknak javasolt mihamarabb felkeresni orvosukat. Az Országos Közegészségügyi Intézet még péntek este arra hívta fel a figyelmet, hogy a Dunántúl déli területein várhatóan már tartósan tüneteket okozó pollenterhelésre lehet számítani a napokban – ismertette a minap távirati iroda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában