gondos mérlegelés

2019.03.23. 15:01

Másfélszáz bor versengett Böhönyén

Huszadik alkalommal rendezték meg a böhönyei Borbarát Kör szervezésében az immár hagyományos borversenyt, melyre százötvennyolc bort küldtek a Böhönye és a Nagyatád környéki boros gazdák – mondta Tamás Szabolcs böhönyei elnök.

Györke József

Vig Zsolt borász (a zsűri elnöke) értékelésében elmondta, hogy a 2018-as év kedvező volt a szőlőnek. Szeptember elején csaknem véget ért a szüret. Szép érettségi fokú vörösborok kerültek a bírálók elé. Azonban azt is tapasztalták néhány vörösbor esetén, hogy elsiették a szüret idejét. Nem szabad a szomszéd szüretéhez igazodnunk. Nem mindig válik ez be. A legtöbb problémát a fehérborok esetében tapasztalták, erjedési és kénezési hibák miatt. Felhívta a figyelmet a változékony időjárásra is. A hideget követően hirtelen magas hőmérséklet kipattantja a rügyeket, ezért minél előbb el kell végezni a permetező lemosást. Összességében jó évet zártak a gazdák, hisz 41 arany, 48 ezüst, 39 bronz és 30 oklevél talált gazdára.

Különdíjban részesültek a legjobbak. A legjobb böhönyei vörösbort Varga Zoltán állította elő (zweigelt), a legjobb fehér gazdája Hernesz Imre (chardonnay), a legjobb othello Szabó Emilé lett. A legjobb vidéki vörösbort a GÁ-TÓ-KA Pincészet hozta (syrah), a legjobb fehéret Böhm Gyula (juhfark). A legjobb óbora Albertus Józsefnek lett (cabernet sauvignon – 2016). A nagyatádi Lévai Iván 2017-es vegyes fehére szintén a legjobb kategóriába került. Horváth János othello rozéja lett a legjobb rozé bor. A borverseny legjobb bora címet Vig Zsolt 2015-ös merlotja érdemelte ki. A díjakat Zsoldos Márta Piroska polgármester asszony adta át és köszöntötte a borászokat.

A pogácsakészítő versenyt Komor Katalin nyerte. Emlékplakettel köszönték meg Tamás László és Hernesz Imre korábbi elnökök munkáját. A rendezvényt a borlovagok nagy derültséget keltő ” Miért jobb a bor, mint a nő” műsora, valamint Horváth Alexandra és Péterfai Örs szalontánca színesítette. A vacsorát tombolasorsolás és éjszakába nyúló bál zárta Böhm János zenéjére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában