Kaposvár

2018.04.16. 19:15

„Ártatlanok voltak” – a holokauszt áldozataira emlékeztek

Sárga csillag a kabáton, kopott bőröndök, gyerekjátékok és zsidó származású szerzők könyvei. Iskola a holokauszt viharában címmel nyílt tárlat a Noszlopy Szakgimnáziumban.

Góz Lilla

Gábor Magdolna pedagógus a megnyitón elmondta: iskolájuk jogelődjének ötven diákja és kilenc pedagógusa vált a holokauszt áldozatává. Neveik a tárlaton kivétel nélkül megtalálhatóak. Felidézte a tanárok, oktatók életpályáját, munkásságukat.

– A feledés rabság, az emlékezés szabadság – kezdte köszöntőjét Hegedüs Györgyné. A pedagógus felidézte: az intézmény elődjének, a Kaposvári Fiú Felső Kereskedelmi Iskola létrejöttében fontos szerepe volt a kaposvári zsidó közösségnek. Nemcsak az alapítást, hanem a későbbiekben az iskola diákjait – felekezettől függetlenül – ösztöndíjjal is támogatták. Hozzátette: a kezdetekben a tanulólétszám fele zsidó származású volt, majd 15-30 százalék közé csökkent.

– Minden szám mögött egy ember van, akik ugyanúgy mint mi, élni, dolgozni, boldogulni szerettek volna. Bűntelenek és ártatlanok voltak – mondta el Hegedüs Györgyné.

Keczeli László, a Noszlopy szakgimnázium vezetője köszöntőjében úgy fogalmazott: kötelességük emlékezni az ötvenkilenc áldozatra. – Emléküket őrizni kell, tanítványainknak ismerniük kell iskolájuk múltját, szellemi és erkölcsi értékeit – mondta. – Tudniuk kell azokról, akik egykor sokat tettek iskolájukért, akik munkája hozzájárult ahhoz, hogy méltón állhassunk itt. A tábla emlékeztessen minket arra, hogy az ártatlanok üldözése bármilyen koholt okból soha többé ne történhessen meg – tette hozzá Keczeli László igazgató.

– Kaposvárt egy középkori büntetéssel sújtották, megtizedelték, 3000-3500 zsidót deportáltak – mondta el Róna László. A Kaposvári Zsidó Hitközség elnöke hozzátette: nagy öröm számára, hogy a Táncsics-gimnázium mellett a Noszlopy szakiskola is tiszteleg az áldozatok előtt. – Úgy gondolom az egész arról szól, hogy ne feledkezzünk meg róluk, mert ők nem tehettek arról, hogy zsidónak születtek, de abban a korban nagy hiba volt – vélte Róna László.

Az emléktábla elhelyezését követően mécseseket gyújtottak. Az iskolában található tárlat április 27-éig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában