a vidék szeretete

2020.02.03. 07:00

Amerikából jöttem: Böllérnek állt a vidám jenki

Egymásra talált egy kedves amerikai és a kiskorpádiak közössége. A faluban közkedvelt Jeff egy helybeli nemzetközi hulladékhasznosító cég munkatársa, s nemrégiben egy hagyományőrző horvát-magyar disznóvágáson ismertük meg.

Kovács Gábor

Fotó: Robert Balog photographer

Jeffrey D. Kimball majdnem 30 éve él Magyarországon, felesége magyar és a somogyi kistelepülésen, Kiskorpádon is otthon érzi magát. Olyannyira, hogy nemrégiben a kiskorpádi hagyományőrző horvát-magyar disznóvágásnál is serényen segédkezett. A disznótorra Budapestről érkezett vonattal; azt mondja, azért választotta a vasúti közlekedést, hogy autóval ne terhelje a környezetet és, hogy másnap az autóvezetésben ne zavarják az egyéb disznóvágással szorosan összefüggésbe hozható, italfogyasztási hagyományok...

Jeffnek nem idegen a falusi élet, hiszen Iowa államban egy négyezer lelkes faluban nőtt fel. – Mint mindenhol a világon, itt is más vidéken élni, mint egy nagyvárosban – mondta Jeff. – Vidéken hamarabb összebarátkoznak az emberek, van párbeszéd, segítenek és támogatják egymást. Így aztán az emberek szinte minden gyakorlati problémát meg tudnak oldani. Szeretem a helyiek gondolkodásmódját, és élvezem, hogy mindig friss a levegő.

Jeff huszonöt éve dolgozik a Loacker Hulladékhasznosító Kft.-nél kereskedelmi igazgatóként, munkatársaival együtt sokat jár Kiskorpádra, amióta a vállalat itt létesített telephelyet. – Fontosnak tartjuk a vidéki munkavállalás fellendítését – mondta. – Számunkra a helyi munkaerő a legnagyobb érték; örülünk, hogy tudunk munkát biztosítani és a kollégáknak nem kell nap mint nap messzire utazniuk a munkalehetőségért.

Telephelyükön a különböző felvásárolt acél-, fém-, papír-, műanyag-, üveg- és fahulladékot szigorú előírások szerint dolgozzák fel, aztán az előkészített alapanyagokból új termékeket gyártanak itthon és külföldön is. A Kiskorpádon szortírozott anyagok adják a cég össztermelésének 25 százalékát, négy-öt környékbeli megyét fednek le a nemzetközi sztenderdek és engedélyek szerint működő környezetbarát tevékenységükkel.

Nem bánták meg, hogy Kiskorpádot választották végül

Tizennégy éve a cég olyan helyet keresett a régióban, ahol teljes körű újrahasznosítással foglalkozhatnak. A telep kiválasztásánál a versenytársak területi elhelyezkedése, a környékbeli gyártó cégek, és a vasúti csatlakozás volt a legfontosabb szempont. Jeffrey D. Kimball (képünkön) szerint rövid időn belül igazolódott, hogy a munkatársak tudása és pozitív hozzáállása miatt jól döntöttek, s Kiskorpád tényleg a legjobb választás lett. A hulladékhasznosító cég sokat segít a településen, 2018-ban eszközeikkel építtettek játszóteret, és segítették az óvoda felújítását. A helyi focicsapat támogatása ugyancsak szívügyük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!