gimnazista évek

2018.04.13. 09:24

Öregdiákok és maiak ünnepeltek együtt a Táncsicsban

Több generáció gyűlt össze csütörtökön a Táncsics Mihály Gimnáziumban, ahol öregdiákok idézték fel a gimnazista éveket. Emellett egy tárlat is nyílt az iskolában egykori táncsicsos képzőművészek alkotásaiból.

Gyeszát Zsolt

A Somssich-Táncsics Gimnázium Baráti Köre Egyesület és az iskola immáron második alkalommal rendezte meg a Somssich-Táncsics napot.

Boross Péter volt miniszterelnök hosszasan beszélt diák­éveiről, s arról, mit is jelentett számára az iskola későbbi életútja során. Felidézte: ugyanazt az izgalmat élte maga is, mint a mai érettségizők, csak ő éppen 71 évvel ezelőtt. Hiszen 1947-ben végzett az intézményben, melyet akkor még Somssich Pál Gimnáziumnak hívtak. A iskolai éveken alapuló kapcsolatrendszer az életút-építésben, karrierekben is nagyon sokat jelentett a volt miniszterelnök szerint. A mai fiatalokat arra kérte, legyen mindig valaki, aki majd összehozza később is diáktársaikat.

Bodosi Mihály nemzetközileg is elismert idegsebész professzor 1958-ban érettségizett a kaposvári intézményben. Többek között tanárairól is megemlékezett, s idézte fel, minként szerettették meg vele például a magyar nyelvet. Mint mondta, példát és tartást kaptak az intézményben.

 

Egy olyan újabb hagyományt szeretnének teremteni a jeles nappal, mely hozzájárul az iskolában egyébként is erős közösségi érzés fejlesztéséhez – tudtuk meg Reőthy Ferenctől, a gimnázium igazgatójától. – Ez számunkra azért is nagyon fontos, mert iskolánk pedagógiai programjának egyik központi eleme a közösségi nevelés – tette hozzá.

Szita Károly polgármester köszöntőjében arról is szólt, hogy egy város akkor él, ha erős a közössége. A Somssich-Táncsics Baráti Köre is példát mutat ebben. A városvezető kiemelte: az értékrend az, mely összetartja a közösséget.

Tardi Tamás, a megyei közgyűlés alelnöke rámutatott: arra a múltra, mely az iskola falait övezi, csak büszkének lehet lenni.

Huszonhárom volt táncsicsos diák és tanár, ismert képzőművész fogadta el a felkérést a kiállításra – tudtuk meg Szabó Zoltán János festőművésztől, a tárlat rendezőjétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában