szelektíven

2018.05.09. 18:32

Két új hulladékudvar épül Somogyban

Két vadonatúj hulladékudvar épül Igalban és Somogyjádon a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Program most induló folytatásaként.

K. G.

A program előnyeit a Kaposvár környéki települések érezhetik. Hasonlóan működnek majd az új hulladékudvarok a nemrég megnyílt kaposvárihoz. Itt a nem veszélyes és a veszélyes lakossági hulladékot veszik át ingyen. A lakóknak nem kell megvárniuk a lomtalanítást, leadhatják a megunt tárgyaikat, sőt az építési hulladékot is. Várják a vegyi és elektronikai hulladékokat, gumiabroncsokat, papír-,műanyag-, üveg-, fém- zöld- és texilhulladékokat.

Az igali és a somogyjádi létesítményt is újrahasználati központtal építik egybe. A lakók ide vihetik azokat a feleslegessé vált használati tárgyaikat, amelyek másoknak még értékesek lehetnek. A hulladékudvar szerdán és szombat délelőtt munkaidőn kívül is elérhető.

A rendszerük bővítésére 1,6 milliárd forintos pályázati forrást nyert el a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, ennek a projektindítóját tartották a kaposvári városházán. Jelenleg 127 önkormányzat a tagja a társulásnak, a területük Böhönyétől Paksig húzódik, és Somogyon kívül Baranyát és Tolnát is érinti. Az elnyert támogatásból a kaposvári hulladékkezelő telepet biológiai utókezelő technikával egészítik ki, és egy fedett bálatárolót emelnek. A megnövekedett területük miatt és a szolgáltatás színvonalának biztosítása érdekében új gyűjtő-és szállítójárműveket szereznek be.

A Kaposváron begyűjtött szemét nagy része már szelektív hulladékgyűjtésből származik, tudtuk meg Kovács Katalintól, az önkormányzat környezetfejlesztési igazgatójától. Évről évre nő a szelektív hulladék mennyisége, de a szemléletformálásra még nagy figyelmet kell fordítani. Különösen a társasházi övezetben kívánatos, hogy minél többen használják a közös kék kukákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában