Fizikaverseny

2019.04.10. 20:31

Még a hab is lángra kapott a fizika versenyen

Látványos bemutatókból idén sem volt hiány a kaposvári gépipari iskolában megrendezett Eötvös Loránd Fizika Csapatversenyen.

Marosi Gábor

Látványos bemutatókból idén sem volt hiány a kaposvári gépipari iskolában megrendezett Eötvös Loránd Fizika Csapatversenyen. A diákok olyan érdekes kísérletekkel is készültek, mellyel a verseny névadója is foglalkozott munkássága során. Ilyen volt a például a felületi feszültség és a gravitáció tanulmányozása.

– Elképesztően kreatívak a fiatalok – hangsúlyozta Weimann Gáborné, a Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának igazgatója. – Néha még mi tanárok is meglepődtünk, hogy milyen kísérleteket mutattak be a diákok. Ezt a versenyt már sokadjára szerveztük meg, de idén nagyon aktuális, mert Eötvös Loránd emlékév van, a neves fizikus ugyanis száz évvel ezelőtt hunyt el. A diákok elméleti és gyakorlati fordulóban bizonyíthatták tudásukat, a megmérettetésen olyan tanulók vettek részt, akik kiemelkednek fizikából – fogalmazott Weimann Gáborné.

Neumann Krisztofer és Sámoly Bence a korábbi években is részt vett a versenyen. A fiatalok informatikát tanulnak, de a fizikával is szívesen foglalkoznak. A diákok szerint az idei feladatok érdekesek voltak, a gyakorlati bemutatók pedig izgalmasak.

– Érdekes tudomány a fizika – mondta Kovács Ádám Tamás. – Gépészeti szakon tanulok, ezért is érdekel a tantárgy. A csapatommal nagyon látványos kísérletet mutattunk be. Egy lavórba tettünk szappanos vizet, majd felkevertük propán-bután gázzal. Ezután a vízből kivettünk egy maréknyi habot, meggyújtottuk, utána pedig beledobtuk a lavórba és a benne lévő hab is lángra kapott. Ez egy veszélytelen, de nagyon látványos kísérlet volt – tette hozzá a tizenkettedikes diák.

A versenyen összesen tizenhét csapat – hét kezdő és tíz haladó – mérte össze a tudását. A kilenc és tizedikesek között az első a 9/C lett, a második helyet a Bubis ásványvíz, a harmadikat pedig a Krumplik szerezték meg.

A tizenegy, tizenkettedikesek mezőnyében a Fat cannery csapata győzött, a Felületi feszültség szerezte meg a második, a Gütyüli gang pedig a harmadik helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában