emelkedés

2018.05.06. 11:30

Még magasabb órabért kaphat már a megbízható munkás

Nőtt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére, az első negyedében már egy ezres. A lapunk által megkérdezettek is érzékelik a növekedést, ám szerintük már csak magasabb bérrel lehet megfogni a munkaerőt.

Gyeszát Zsolt

– A bruttó ezer forintos órabérnél is többet kell adnom ahhoz, hogy megfogjam a szakembereket, a segédmunkások órabérét tekintve nagyjából reális az összeg – mondta el kérdésünkre Horgas Zoltán kaposvári tetőfedő vállalkozó. – Nem panaszkodom, jó csapatom van, akár tíz embert is tudnék foglalkoztatni, most tanulóval együtt heten vagyunk. De nem akarok még több embert, mert nem igen találok már olyat, aki megfelelően dolgozik. Azt látom, hogy többen is kihasználják a szakemberhiányt, s ezért is magasabb bért követelnek, miközben a tudásuk, munkamoráljuk nem változott. Ha mégis kell egy-egy munkához plusz ember, azt is bejelentem, nem kockáztatok fekete munkával – tette hozzá.

– Úgy tapasztalom, hogy tizenöt-húsz százalékkal is nőtt a fizikai dolgozók órabére az építőiparban az első negyedévben a tavalyi év elejéhez képest – mondta Vasvári János, a nagybajomi Vasi Group Kft. ügyvezetője. A burkolókat és festőket foglalkoztató szakember szerint az emelkedésnek éppen úgy oka a kivándorlás, s hogy ennek révén sok munka marad az itthoniakra. Szerinte a Balaton-part, Budapest, Székesfehérvár, a nyugati határszél is kiemelt régió az órabérek tekintetében.

Közel hétezer dolgozó béradatai alapján készítette el a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. azt az elemzést, mely szerint az idei első negyedévben 959 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére, több mint tíz százalékkal nagyobb, mint az elmúlt év hasonló időszakában. A fizikai dolgozóknál a szakmunkások átlagos órabére elérte az ezer forintot, a betanított munkát végzők pedig 924 forintos átlagos órabérre számíthattak – ismertette a távirati iroda.

 

Jelentősek a régiós különbségek

Az elemzésből az is kiderült, hogy a régiók szerint jelentős az eltérés a bérek között: míg a Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon 900-950 forint között alakul egy szakmunkás átlagos órabére, addig Közép-Magyarországon már 1200 forinthoz közelít.

Horgas Zoltán is jelentős különbségeket érzékel az órabérben a régiók között. Úgy tapasztalja: a megye jóval alatta van például a győri átlagnak, ott legalább 20-25 százalékkal többet fizetnek a szakmunkásoknak. De a vállalkozók ottani árajánlata is jóval magasabb lehet egy-egy feladatot tekintve, mint itt a megyében. – Volt munka, melyet másfélszer, kétszer annyiért végeztek el az ország azon részén, mint amennyit mi kértünk volna el itt – jegyezte meg. – Persze, már itt is változott a piac: azt lehet mondani, hogy lassan válogatni lehet már a munkák között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában