hozáadott érték

2019.07.05. 09:00

Még több somogyi komló ízesítheti a hazai sört

Húsz hektárral több területen foglalkozhatnak komlótermesztéssel Kastélyosdombón.

Munkatársunktól

Forrás: Shutterstock

Fotó: Marben

Az Agrárminisztérium százmillió forintot különített el új komlóültetvények telepítésének támogatására – erről Nagy István agrárminiszter beszélt egy soproni rendezvény sajtótájékoztatóján. A készülő miniszteri rendelet szerint a komlótermesztők hektáronként hatmillió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a termesztéshez szükséges támrendszer és öntöző infrastruktúra kiépítésére.

Kastélyosdombón tavaly novemberben mintegy háromezer tő komlót ültettek el, ezzel húsz év után ismét elindult Magyarországon a komlótermesztés. Az Ökumenikus Segélyszervezet és a HEINEKEN Hungária olyan modellt honosított meg a településen, amely kereskedelmi szempontból hosszútávon fenntartható, ugyanakkor hozzájárul a termelésben résztvevő családok biztos megélhetéséhez. A programot kezdettől fogva támogatta az Agrárminisztérium és látva az eddig elért eredményeket, úgy döntöttek, hogy földterülettel és anyagi támogatással is hozzájárulnak ahhoz, hogy a program sikeresen folytatódjon. A Magyarországon termelt komlót a HEINEKEN Hungária veszi át és a soproni sörgyárban hasznosítja, céljuk ugyanis, hogy minél több hazai alapanyagot használjanak fel a sör készítésénél.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója úgy fogalmazott: a kastélyosdombói program jó példa, arra, hogy a rászoruló családok hosszú távon esélyt kapjanak és becsületes munkával kitörjenek a szegénységből. Hozzátette: az Agrárminisztérium támogatása megsokszorozza eddigi erőfeszítéseik eredményét, hiszen a termelésbe bekapcsolódó gazdák újabb családoknak tudnak munkát kínálni a hátrányos helyzetű régióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában