izzás

2019.07.23. 11:30

Még várni kell, hogy újra felizzon a somogyfajszi őskohó

Továbbra is zárva van a somogyfajszi őskohó múzeum. Az egykor sokak által látogatott műemléket csak a kerítésen kívülről lehet megnézni, ám ha valaki be szeretne menni, az önkormányzat egyik dolgozója azért kinyitja a múzeumot. A polgármester szerint rangon aluli ez a helyzet.

Marosi Gábor,

Többen is szomorú bejegyzéseket írtak az egyik közösségi oldalon arról, hogy mennyire elhagyatott a somogyfajszi őskohó múzeum. Egybehangzóan állítják, ha rövidesen nem történik valami, a gazdátlan terület hamarosan az enyészeté lesz.

– Nincs pénzünk arra, hogy rendbe tegyük a múzeumot – hangsúlyozta Varga Ibolya, a Dunaferr Somogyország Archeometallurgiai Alapítvány elnöke. – Pedig az a célunk, hogy ezt az ipari emléket valahogyan megőrizzük. Nagyon szeretnénk, hogyha látogatható lenne a múzeum, de az anyagi lehetőségeink sajnos nagyon korlátozottak. Nem tudjuk felújítani az épületet és arra sincs pénzünk, hogy állandó személyzet dolgozzon ott. Viszont, ha valaki szeretné megnézni az őskohókat, akkor jelentkezzen be az önkormányzatnál és ők szívesen megmutatják az emlékhelyet. Már több szervezettel is tárgyaltunk és kértük a segítségüket azért, hogy megmaradhasson a műemlék, de egyelőre nem jártunk sikerrel – mondta el lapunknak Varga Ibolya.

– Rangon aluli ez a helyzet – fogalmazott Sall István, Somogyfajsz polgármestere. – Semmi nem változott az elmúlt évekhez képest, nem tudtunk előrébb lépni. Nagyon jó lenne ha a miénk lenne az őskohó tulajdonjoga, de ezt még mindig nem kaptuk meg a Dunaferrtől. Ha jól emlékszem, akkor öt éve van zárva a múzeum. A tulajdonosnak jeleztük, hogy nincs értelme nyitva tartani az épületet és ezért nem szabad már pénzt szedni a látogatóktól. Foglalkoztatni sem tudtunk senkit, mert nem volt rá ember. Egyelőre „altatjuk” az emlékhelyet, de bízunk benne, hogy sikerül érdemi tárgyalásokat folytatni a tulajdonossal és megszerezni a tulajdonjogokat, akkor ugyanis pályázni is tudnánk például felújításra – tette hozzá Sall István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában