Érdekérvényesítés

2019.03.19. 14:00

Megbecsülést érdemelnek egészségünk őrzői is

Az alapellátásban dolgozók érdekeiért is küzd az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, ám a vállalkozásban dolgozók esetében nem könnyű az érdekérvényesítés.

Koszorus Rita

A megyében közel ezer egészségügyi szakdolgozó tevékenykedik az alapellátásban, ők többek között a védőnők és a háziorvosi asszisztensek. Az ő bérük már évek óta nem a szakdolgozói bértábla szerint emelkedik. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) ugyanis a praxisok működését támogatja, amely a szakdolgozók bérét is tartalmazza. Így a munkáltató, vagyis az orvos gazdálkodik az összeggel és az ő döntéskörébe tartozik, hogy a kötelező elemen kívül ad e béremelést.

Miután az alapellátásban dolgozó szakdolgozók legnagyobb része nem közalkalmazott, emiatt a bérezésükre nem a közalkalmazotti bértábla vonatkozik. – Amikor a bérekért harcolunk, annak az eredménye a közalkalmazotti bértáblában jelenik meg– mondta Szabó Gyuláné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Somogy Megyei Területi Szervezet elnöke. – Ennek érvényesítése a közalkalmazottakra vonatkozóan az állami fenntartású intézményekben dolgozók esetén kötelező. A vállalkozásokban, praxisokban dolgozók is kamarai tagok, ők is szakdolgozók, és a szakmai érdekképviselet tekintetében ugyanazokkal a jogosítványokkal élhetnek mint a közalkalmazottak, ám ott a bérek tekintetében csak közvetett ráhatás lehetséges.

Az állam az alapellátásba is adott többet korábban, például egy alkalommal szakdolgozói bérkiegészítésként, amely 20 ezer forint juttatást jelentett a béren felül.

– Az orvosokat hallgatva a praxisokban sem könnyű a havi finanszírozás beosztása, és a gazdálkodás annak a felelőssége, aki a szolgáltatást működteti – mondta Szabó Gyuláné. – Ha úgy dönt, hogy csak a szakmai bérminimumot tudja kifizetni, akkor nagyon nehéz hatni rá, hogy adjon többet. Ez olyan, mintha egy vállalkozás belső ügyeibe nyúlnánk bele.

A Magyar Orvosi Kamara Somogy megyei elnöke szerint a praxisok többségében megkapják a nekik járó emelést az egészségügyi szakdolgozók. – Azt gondolom, hogy versenyképesek a bérek a háziorvosoknál – mondta Dús István. – Ha nem emelnénk rendszeresen, akkor már rég otthagytak volna minket az ápolók.

Hozzátette: az nem publikus adat, hogy milyen mértékben emelik az asszisztensi béreket. Ez háziorvosi praxisonként eltérő, ahogyan a juttatások is. Van, aki nyárra, karácsonyra is ad plusz pénzt, sőt olyan is, aki születésnapra. S persze dolgoznak olyan doktorok is, akik csak a kötelező juttatást fizetik ki.

Őrhelyen állnak az asszisztensek, védőnők

A Somogy Megyei területi Szervezet elnöke fontosnak tartaná, hogy az orvos mellett egy jó képzett szakdolgozói csapat dolgozzon a praxisokban. – Az emberek egészségi állapota nem a kórházban dől el – mondta Szabó Gyuláné. – Oda már akkor kerülnek, ha ez csorbul. A háziorvosi praxisokban kellene jól megszervezni a prevenciót, természetesen a megfelelő képzettségű szakemberekkel kiegészítve, nem egyedül az orvosra hárítva, mert nekik van elég feladatuk a betegekkel. Ezért kellene a rendszert úgy átalakítani, hogy alkalmazhassanak diplomás ápolót, dietetikust, aki elbeszélget a pácienssel, hozzátartozóval vagy azzal az egészséges emberrel, aki tanácsot kér.

Hozzátette: Kitekintve Európába, amíg nálunk ezer lakosra 6,2 szakdolgozó jut, Németországban 11,4, Svájcban 16,6. Nem azért van ez így, mert azok gazdagabb országok, hanem mert más szemlélet szerint szervezik az egészségügyi ellátást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában