vállalkozói szalon

2019.06.07. 18:19

Megóvott munkahelyekkel a magasabb bérekért

Rendhagyó tavaszzáró vállalkozói szalont tartottunk, mert a szokásostól eltérően most nem egy neves közgazdasági szakértő tartott előadást a rendezvényünkön a somogyi gazdasági élet legjelentősebb szereplőinek, hanem egy sikeres városvezető mutatta be a több évtizedes munkájának eredményeit.   

Kovács Gábor [email protected]

Nagy érdeklődés övezte Szita Károly, Kaposvár polgármesterének előadását. A szép számú hallgatóság soraiban, a vállalkozók között feltűnt Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Varga József, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, és Csiba Ágota, a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárja is.

Az érdeklődők megtudhatják, hogyan lehet előrejutni az összefogással, ezekkel a szavakkal köszöntötte Lengyel János, a Somogyi Hírlap főszerkesztője a Somogyi Vállalkozói Szalon résztvevőit. A vendégek az este a Corner étterem többfogásos vacsoráját fogyaszthatták el, és a balatonlellei Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet kiváló, köztük arany minősítést nyert borait kóstolhatták.

– Tanácsot kérni jöttem a vállalkozóktól, akik 2010-ben és 2014-ben is segítettek eldönteni, hogy milyenek legyenek az előttünk álló évek – mondta Szita Károly. – Ismét közösen határozzuk majd meg, hogy milyennek szeretnénk látni Kaposvárt 2030-ra.

Szita Károly visszatekintett az évtized kezdetére, amikor a gazdasági válságban 4000 cég és 10 ezer ember talpon maradását segítették elő az önkormányzat intézkedései. A kaposvári modell öt gazdaságfejlesztő elemet tartalmazott. A város elengedte az iparűzési adót a legkisebbeknek, és a nagyvállalatok is elhalaszthatták a helyi adók befizetését. Így 500 millió forintot hagytak a vállalkozóknál. Támogatást adtak azoknak, akik munkahelyet teremtettek. A közmunkaprogramban 2011-ben 1323 állástalannak adtak munkát, 2019-re azonban a közmunkások száma 200 alá olvadt. A teljes foglalkoztatást tűzték ki célul: 2012-ben 4431 munkanélküli volt a városban, 2019-ben már csak 1608.

Jó példa az önkormányzat hozzáállásához a Kométa megmentése. Öt és fél éve, a húsipar válsága idején a beszállítókkal együtt 900 család sorsa forgott kockán. A város 2 milliárd forintot fektetett be a húsüzembe, és 3,9 milliárdot kaptak vissza. Közben a cég árbevétele a 2013-as 18 milliárd forintról 2018-ra 41 milliárdra nőtt. Hat éve 482 embert, tavaly viszont már 728 dolgozót foglalkoztattak. Manapság azonban már egyre inkább nem mindegy, hogy mennyiért.

– A hasonló fórumokon megfogalmazódott, hogy a jövőben magasabb bérek legyenek a városban – emelte ki Szita Károly. – A cél az, hogy olyan gazdaságpolitikát fejlesszünk ki, amely ezt ösztönzi.

 

Az Audi és a Bosch is kopogtat

Az Audi és a Bosch is érdeklődött Kaposváron, mert a 67-es út átépítésével felkerültünk a befektetők térképére, ejtette el megjegyzésként az előadásban Szita Károly. A nagy autógyártó cég a háttér beszállítói bázisát hozhatná el errefelé. Azonban ma már olyan világ van, hogy a Bosch vezetői arról érdeklődtek, hány sportpálya van a városban, mert vajon mit fognak csinálni a mérnökei a szabadidejükben.

A 32 hektáros új ipari park az érkező befektetőket fogja kiszolgálni. Új képzési formák létesülnek a megyeszékhelyen. Nyertek már forrást arra, hogy a kórház volt déli tömbjének helyén két robotika tematikájú oktatótermet alakítsanak ki. A Kaposvári Egyetemen 2020 szeptemberétől mérnököket képeznek majd, ezzel a hagyományosan stratégiai ágazatként tekintett gépipar tovább fejlődhet. Szita Károly szerint mindezek azt a célt szolgálják, hogy magasabb hozzáadott értékű termékeket állítsanak elő a munkahelyeken, ez pedig maga után vonhatná a bérek emelkedését.

Az energetikai terén óriásit léphet előre a város, mert június közepén átadják a 200 hektáros napelemparkot, amely Közép-Európa legnagyobb hasonló létesítménye. Egy ötvenezres város áramellátását biztosítja. A megnyitóra Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel együtt várják a napelemparkot üzemeltető cég képviselőit, ez a vállalat a 4. legnagyobb kínai beruházó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában