vadkár

2019.07.20. 09:00

Megszámolták: hatvanhárom szarvas tért be egyetlen kukoricásba

A megyében több helyütt bevált módszer a kiskertekben, hogy néhol rádiót és televíziót bömböltetnek, hogy ezzel zavarják el a vadakat a terméstől. A nagyobb gazdálkodóknak még több gondjuk van a vadakkal, most éppen a szarvasok készülnek a kukoricaföldekre.

Kovács Gábor

Udvaros Zoltán gazdálkodó a társaival az aratást szemlézte éppen, amikor azt látta, hogy este fél hat táján egymás után szarvasok lépnek ki a látrányi nagyerdőből, és a búzaföldön át betértek egy kukoricásba. Udvarosék egy dombon álltak, és hatvanhármat számoltak össze a szarvasokból.

– A gazdák azt érzik, hogy elviselhetetlenek a vadkárok – jelentette ki Udvaros Zoltán. – A földeken sok kerítés épült, ám ezért a vadak nagyobb számban tömörülnek oda, ahol ilyen nincs. Ott aztán hatalmast károkat okoznak.

A nagybajomi Szabó Tamás azt látta a napraforgó elleni védekezésnél, hogy egy négysoros, vastag villanypásztoron úgy bújt át a szarvas, hogy meg sem rezzent. Most indul a kukorica szezonja, és megkezdődött a kerítések gyártása, de kérdéses, hogy mennyire „tisztelik” ezeket a vadak.

Somogyban vannak táblák, ahol száz százalékos a vadkár, és egyetlen éjszaka alatt több hektárt is képesek letarolni a nagyvadak. A kisebb károkat már nem is jelentik a gazdák, mert sok vele a hercehurca.

– A Magosz somogyi szervezetének célja, hogy megyei szintű egységes álláspontot alakítson ki arról, hogy a gazdáknak és a vadásztársaságoknak mi a dolguk a védekezésben, mert a törvény jó, de mindenki máshogy értelmezi – mondta Szabó Tamás, a Magosz megyei elnöke.

A két félnek együtt kell működnie: jelezni, ha észlelik a vadkárt, és a védekezést megbeszélni, hogy kinek milyen arányban kell ehhez hozzájárulni. Ebben eltérő a vadásztársaságok véleménye, mert van, ahol 50 százalék a hozzájárulás, máshol azt mondják: „én adom az eszközt, te csináld meg.” Sokszor a bíróságig fajulnak a viták, hátha a gazda nem bírja szusszal és pénztárcával, s akkor méltánytalan áron is meglehet vele egyezni.

Szabó Tamás felhívta a figyelmet, hogy új jelenség a varjak tömeges kártétele, ennek felmérése és bizonyítása is nehéz. A gazdák szerint a törvényi megoldás az lehetne, hogy az állam álljon helyt a védett madár okozta kárért.

Visítva töri át a villanypásztort

Ha működik a kommunikáció a felek között, megoldódnak a gondok, tartja Bognár Zsolt, a csökölyi Aranyszarvas vadásztársaság titkára. Maguk is gazdálkodnak, ezért jobban megértik a gazdák panaszát. Fontos az idő, nem levelezni kell, mert postafordultával hetek alatt brutálissá nőhet a vadkár. Csököly környékén sokat áldoznak a védekezésre, sok kerítést húznak fel, bár ahol nincs bekerítve, ott hatványozottan jelentkezhet a vadkár, állítja Bognár Zsolt. 50 hektár bekerítésének költsége nem sokkal több, mint a két hektáré, mindkettőhöz adaptert kell venni. A kerítéssel lehet eredményesen védekezni. A napraforgónál áram sem kell bele, de a kukoricát nehéz megvédeni, ám ha nem hajtják, zaklatják a szarvast, nem megy bele. A vaddisznóval az a tapasztalat, hogy visítva nekiront, és áttöri a villanypásztort, ellene csak a puska használ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában