születés

2019.01.08. 17:30

Megszülettek az első lombik babák Kaposváron

A napokban megszülettek az első lombik babák a Domány Sándor Humán Reprodukciós Központ mesterséges megtermékenyítési programjának eredményeként.

Góz Lilla

2018. január 26–án nyitotta meg kapuit a központ a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház családbarát programjának részeként. Az ellátotti kör elsősorban Kaposvár és a térség gyermekvállalási gondokkal küszködő családjai, de az ország távolabbi pontjairól érkezőket is fogadják. Várólista nélkül, a társadalombiztosítás által finanszírozva – mely a gyógyszer támogatásra is kiterjed – történnek a meddőségkezelési eljárások, amelyeket öt alkalommal vehetnek igénybe a 45 év alatti meddő párok.

A beavatkozást részletes előkészítési folyamat és kivizsgálások sora előzi meg, mely szintén térítésmentesen, a kórházban történik. Az egy évvel ezelőtti nyitás után megkezdődtek a konzultációk és a kivizsgálások a jelentkező pároknál, majd április elején megtörténtek az első beültetések. 2018. december 28–án megszületett az első ikerpár, akiket néhány nap eltéréssel további két lombik baba követett. Az elmúlt évben több mint 700 páciens kezelését végezték el a központban Mánfai Zoltán és Wilhelm Ferenc irányításával, és folyamatosan várható a további gyermekáldás a közeljövőben.

A Kaposi Mór Oktató Kórház családbarát programjának részeként, ősszel megnyílt a Gyógyvilág Mesesarok. Átmeneti, ingyenes gyermekmegőrzést biztosít azon szülők részére, akik beteglátogatásra vagy járóbeteg-ellátásra érkeznek az intézménybe. Heti rendszerességgel, keddenként folytatódik a szülésre felkészítő tanfolyam, melyen védőnő, szülészorvos-nőgyógyász, újszülött orvos és szülésznő tájékoztatja hétrő-hétre a kismamákat a terhesgondozástól a vajúdáson át a gyermekágyas gondozásig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában