álommeló

2020.04.03. 20:00

Megvalósította nagy álmát, tűzoltó lett és traktoros

Horváth Tamás szentbalázsi gazdálkodó éjjel diplomamunkát ír, napközben az őszi árpát permetezi.

Harsányi Miklós

Fotó: TIBOR KOVACS

A 29 éves termelő 25 hektár földet művel. Az ifjú termelő gazdaságát a nagyszülői örökség alapozta meg, s szüleitől is sok segítséget kapott. Összesen tizennyolc hektáron termeszt őszi búzát és árpát, van 21 birkája, s a lucernát és szénát környékbeli állattartóknak adja el. A 29 éves fiatalember főállásban Sásdon tűzoltógépjármű-vezetőként dolgozik, eközben diplomamunkáját írja az önkéntes tűzoltó egyesületek katasztrófák elleni védekezéséről.

– Megvalósítottam a gyermekkori álmomat – mosolyodott el. – Már hatévesen arról ábrándoztam, hogy tűzoltó és traktoros leszek. S bár időnként a külső körülmények felborítják az elképzeléseket, mindent egybevéve fejlődik a családi gazdaságunk. Apránként gyarapítom a vállalkozást, nem kapkodok, hosszú távon tervezem a gazdálkodást. Korábban aranykalászos tanfolyamot végeztem a kaposvári mezőgazdasági szakközépben, s megszívleltem a jó tanácsot: a megújulás szakmai követelmény ezen a pályán. Ez ad erőt a folytatáshoz.

 

Korán megtanulta, fontos a kitartás

– A nagymamám annak idején sok mindenre megtanított – mondta Horváth Tamás. – Dolgoztunk a veteményesben, a szőlőhegyre is kijártam vele, a gyümölcsöt a fonyódi piacon árultuk. Időben megtanultam: aki gazdálkodásra adja a fejét, rengeteg dologgal tisztában kell lennie. A szaktudás egy dolog, de legalább ennyire lényeges a kitartás, a szorgalom. Akkor sem szabad feladni, ha a vártnál rosszabbul sikerül egy év, kellő elszántsággal szinte bármilyen feladat megoldható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában