tüzes szabadulás

2019.01.07. 17:30

Megyei szabadulók: szorult helyzetben nő a kreativitás

Öt tini lány vesztette életét egy lengyelországi szabadulószobában a hétvégén. A tragédia kapcsán összeszedtük, hogy a somogyi szabadulószobákban hogyan ügyelnek a biztonságra.

Kovács Gábor

Tavasszal megnyílhat a bodrogi halastó partján az a tengeralattjáróba épített szabadulószoba, amelyet a világon egyedülálló attrakciónak szántak. Itt a vendégek azt fogják átélni, hogy merülés közben a víz fogságába esnek.

Egy harminc éve elhagyatott halastavat újítottak fel ehhez a helyiek, mondta Erdei Norbert, Bodrog polgármestere. Megépítették egy II. világháborús, 41 méter hosszú, német U-Boot II A típusú tengeralattjáró és egy a tóba süllyedő Messerschmitt Bf 109 vadászrepülőgép mását.

A tengeralattjáróból egy nyolc ember számára méretezett, különleges szabadulószobát építenek. Valósághűen jelenítik meg a merülést, hanghatásokkal, fényekkel festik alá.

– Már az engedélyek beszerzésénél tartunk, és belső munkák vannak még vissza – fűzte hozzá Erdei Norbert, aki szerint ez a beruházás fellendítheti a környék turizmusát, a szálláshelyek kihasználtságát. Nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra. Törpefeszültséget használnak, hogy kizárják az áramütés veszélyét, és menekülőjáratokat alakítanak ki.

Négy éve működtet két pályás szabadulószobát a megyeszékhelyen Kőrösi Zsolt a feleségével. A Paracity teljes biztonságot garantál a kialakítói szerint. Kaposváron azt is megtudhattuk, hogy mi a jó egy szabadulószobában. Sok visszatérő vendég keres hasonló élményeket.

– A stresszhelyzet engem inspirál, kreativitásra késztet – mondta Anett, a kétgyermekes édesanya, aki a szabadulószobák híve. – Nem könnyű megoldani a sok feladatot, amelyek összefüggenek. De jó érzés tudni, hogy a végén nem lehet semmi bajom akkor sem, ha nem sikerül a megoldás.

Mindez csapatjáték, mert közösen kell gondolkodni, tartja Kőrösi Zsolt. Összetartást és együttműködést igényel, s intenzív élményt ad a maximum egy óráig tartó feladvány, melyet az ügyesek hamarabb is befejezhetnek.

A pályáknak saját történeteik vannak. Ezeket Kőrösi Zsolt nem árulja el, hogy meglepetés legyen a betérőknek. A lényeg, hogy olyan helyzetbe kerüljön a játékos, mint a hétköznapi életben nem. A különleges feladatok megoldásával járó szabadulás euforikus élményt okozhat, melyről napok múlva is mesélnek a játékosok. Nincs ijesztő dolog a helyiségekben, ezért a 7-8 éves kornál nagyobb gyermekek szülői felügyelettel részt vehetnek a programban, a 14 év felettiek pedig önállóan.

A biztonságról szólva Kőrösi Zsolt megjegyezte, hogy ne egyedül legyen a játékmester, mert ha valami történik vele, a bezárt játékosok nem érzékelik.

– Előnyös, ha kint többen figyelnek, talán a lengyel tragédiát is meg lehetett volna előzni így – vélte Kőrösi Zsolt. – Fontos, hogy legyen kommunikációs csatorna a játékosok és a kinti irányítás között. Mindent kamerákkal figyelünk, s a szereplőknél van walkie talkie. Ha bármi problémát érzékel a játékos vagy a játékmester, azonnal meg lehet szakítani a játékot.

Kőrösi Zsolt hozzátette: a játék előtt időt kell szánni a részletes a tájékoztatásra.

 

 

Krimiszoba és városi nyomozás

A balatoni Rejtélyek háza valójában egy logikai szoba, ahol a játékosok nincsenek bezárva. A használt kellékek megbízhatóak, mert számzáras lakatokkal ellátott több bőröndöt kell kinyitniuk a megoldást keresőknek. A logikai feladatok megoldásakor végig játékmester felügyeli a játék menetét. Siófokon és környékén nincs állandó helyszínük, ezért leggyakrabban hotelek rendezvénytermeibe települnek ki, ez a környezet pedig garantálja a biztonságot, állítja Schvanner Magdolna, a siófoki Rejtélyek háza üzletvezetője. Szerinte szabadulószoba ma már sok van az országban, de logikai szoba kevés. Kriminyomozást kínálnak, a vendégeknek egy gyilkosságot kell felderíteniük pusztán logikai feladványokkal. Több sztorijuk van, köztük vacsoraest és városi nyomozás. A játék második felében a vendégeknek össze kell rakniuk a történetet, miután boncolási jegyzőkönyvek is előkerülnek. A megoldásra tíz embernek 120 perce van, tíznél többnek 69 perc jár. Fejenként egy mozijegy árába kerül a szolgáltatás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában