étkeztetés

2018.02.18. 10:45

Menő menzákkal ösztönöznék az egészséges étkezést

A gyerekek többsége szeretné, hogy a menza ételei jobban emlékeztessék őket az otthoni ízekre. Ha személyre szabottan ezt nem is tudja megvalósítani az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) „Menő menzák” elnevezésű pályázata, ám sok minden mást lehetővé tesz az egészséges étkezéssel és az egészséges életmóddal kapcsolatosan. Országosan 314 iskola nyert a pályázaton, közülük 21 somogyi, 7 kaposvári.

Turbéki Bernadett

A kaposvári Zrínyi-iskolában már kihelyeztek öt ásványvizes automatát, amelyekkel most ismerkednek a diákok. Mettner Andrea is kipróbálta már a vízadagolót. – Nagyon jó, mert ha valaki nem hoz vizet, vagy elfogy az innivalója, fel tudja tölteni belőle a kulacsát – mondta a nyolcadik osztályos Andrea.

– Sajnos, az iskolai csapvizet „vasízűnek” érzem, ezért nem szívesen fogyasztom – csatlakozott a beszélgetéshez a nyolcadikos Péntek Kamilla.

A vízautomatákat is abból a tizenöt millió forintból bocsátották a diákok rendelkezésére a Zrínyiben, amelyet az iskola nyert az egészséges étkezés és egészséges életmód népszerűsítésére az EFOP pályázatán. A program február elsején kezdődött az iskolában, és másfél évig tart majd.

– Első lépésként valamennyi diákunk kitöltött egy kérdőívet, amely a táplálkozásukra és életmódjukra kérdezett rá – mondta az intézmény igazgatója, Puska Zoltán, aki azt is elárulta, hogy a válaszok elemzése után dietetikus bevonásával tartanak majd fogadóórákat szülőknek és gyerekeknek.

Az előadásokra nem csak azokat várják majd, akik túlsúlyosak, vagy éppen túl soványak, esetleg ételallergiájuk van.

– A kamaszkorban megjelenhet a bulémia, anorexia, a túlzásba vitt diéta, esetleg internetről rendelt egészségtelen táplálékkiegészítők használata. Ezekről is szeretnénk szakszerű tájékoztatást nyújtani a szülőknek – mondta Puska Zoltán. – Úgy érezzük, eseménydús másfél évnek nézünk elébe. Mindenféle szempontból szeretnénk a gyerekeket megmozgatni az egészséges életmód terén, tervezünk csapatépítő céllal osztályok közötti főzőversenyt szülők bevonásával, lesz rajzpályázat, futóverseny, kerékpáros vetélkedő, salátakészítő-verseny. A menzánkat is szeretnénk barátságosabbá tenni, ezért infrastrukturális fejlesztésekre lehet majd számítani az éttermünkben – mondta az igazgató.

Létesítenének egy kis teakonyhát is, ahol a gyerekek hűtőszekrényt és ételmelegítési lehetőségeket vehetnének igénybe. S a menzát is kinyitják majd a szülők előtt, hogy ők is betekintést nyerhessenek, mit esznek az iskolában a gyerekek.

A Zrínyi-iskola szomszédságában a gépészesek is hasonló bevetésre készülnek az egészséges életmódért. Ők húszmillió forintból gazdálkodhatnak majd, ám ezért nekik egy fűszernövényekkel teli tankertet is létre kell majd hozniuk.

– A nyári gyakorlatnak köszönhetően lesz mindig, aki gondozza, szüretelje a kiskertben termesztett növényeket – mondta Weimann Gáborné, az Eötvös Lóránt Műszaki Szakközépiskola igazgatója. – Azt is tervezzük, hogy a kötelező ötvenórás önkéntes munkából is letölthetnek néhányat a diákok kerti tevékenységgel. A kert kincseiből majd vihetnek haza saját fogyasztásra, ám meg kell tanulniuk, hogyan vigyázzanak a növényekre szedéskor – mondta az igazgató, aki szerint a munka pluszismeretet ad majd a városi gyerekeknek.

Sztárséf látogat majd a gépészbe

A fűszerkert azonban csak egy a gépészesek elképzelései között, amelyet szeretnének megvalósítani a pályázati pénzből. Ők is terveznek közösségépítő főzőversenyt, ám inkább a diákokat ösztönöznék erre, a szülőket más tevékenységbe vonnák be szívesen. – Szeretnénk egy dietetikus segítségével felmérni a gyerekek egészségi állapotát – mondta Gelle Petra, a Gépészek a Gépészekért Alapítvány kuratóriumának tagja, aki hozzátette: az eredményről a szülőket is tájékoztatni kívánjuk. A témával kapcsolatosan előadásokat szervezünk nekik. Ha a fiatalok otthon is azt hallják majd, mi az egészséges, talán nagyobb eredményt érhetünk el.

Dietetikuson kívül sztárséfet is meghívnak majd, de arra is kíváncsiak, mit tudnak a fiatalok, ezért a diáknapon a főzőversenyt is megrendezik már a jövő hónapban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában