katona múlt

2019.03.14. 11:30

Mert a huszár a nyeregbe bele van teremtve…

Húsz esztendős a Somogyi Huszárok Egyesülete. Bosnyák János áll a kezdetek óta az egyesület élén.

Andricz Gabriella

– Hagyományőrző egyesületként alakultunk és működünk a mai napig. Feladatunk a huszárok és katonák emlékének ápolásával a közösségekben összetartozást teremteni, és egy szilárd értékrendet átadni a következő nemzedéknek. Megalakulásunkkor az alapító tagok közt olyan katonák és lovas rendőrök voltak, akik elkötelezték magukat a hagyományok ápolására, és arra hogy példaként szolgáljanak a fiatalok számára.

A 3. Ferdinánd huszárezredének korhű mundérját viseljük, melynek legfőbb jellemzője a sötétkék egyenruha, rajta az aranyszínű paszomány és a jellegzetes hamuszürke csákó. Az első nyolc díszegyenruha még a Mafilm jelmezgyárában készült, az akkori megyei közgyűlés támogatásának köszönhetően jutottunk hozzá.

Mozgalmas éveken vannak túl, az első időkben szinte minden hétvégén úton voltak. A somogyi lovasrendőrség megszűnésével hullámvölgybe kerültek. A Somogy Polgáraiért Díj, valamint a Somogyország Kincse cím bizonyítja, hogy a mélypont nem tartott sokáig.

– A fiam, aki már egészen kisgyermek kora óta jött velünk, sokat segített a nemzetközi kapcsolataink kiépítésében. Eljutottunk Németországba, Ausztriába, Erdélybe, Bosznia-Hercegovinába. Évek óta ott vagyunk a bjelovári, varasdi találkozókon, és nagyon jó kapcsolatot ápolunk az ottani egyesületekkel. Elismerést kaptunk már többek közt Lipcsében, Milánóban, Würtzburgban. Mindig nagy öröm, amikor Magyarország, Somogy, Kaposvár nevét elvihetjük messze idegenbe. A legemlékezetesebb esemény számomra mégis a lipcsei csata évfordulóján megrendezésre kerülő rendezvény, ahol 7500 hagyományőrző huszár korhű öltözékben játssza újra a csatát. A bjelovári Mária Terézia napok is emlékezetesek, de az igali nemzetközi találkozó is.

Fontosnak tartják, hogy már az egészen kicsi gyermekek is megismerjék őket, és tudják, hogy mi a dolmány, a kösöntyű, pitykegomb, a sapkarózsa. Az egyesületi tagjainkkal rendszeresen járnak óvodákba és iskolákba. – Lélekemelő pillanat volt számomra, amikor egy kisfiút 39 fokos lázzal hozott az édesapja az oviba, mert látni szertett volna bennünket. A kicsik közül még mindenki szeretne huszár lenni. A középiskolás korúak már nem annyira érdeklődőek, pedig ebben a csapatban tartást, tisztességet és becsületet tanulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában