Helyi Termék Napja

2018.03.12. 19:29

Méz, lekvár és szörp – népszerűek a somogyi kincsek

Kezdetben tizenöt, ma már közel félszáz somogyi helyi termelő részvételével rendezi meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egy-egy Helyi Termék Napját. A tapasztalatok szerint a különleges termékek iránt is nő a kereslet.

Góz Lilla [email protected]

Hetven somogyi kistermelővel van állandó kapcsolatban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, de továbbra is várják a csatlakozókat.

– Számos különleges és minőségi termékek készülnek a megyében, a Helyi Termék Napon próbáljuk minél szélesebb körben bemutatni ezeket – mondta el Mácsai Ádám, a szervezet somogyi igazgatója. Hozzátette: idén is több helyszínen kóstoltatják és árulják a somogyi kistermelők és őstermelők termékeiket, több esetben pedig szemléletformáló előadások is lesznek.

– Harminc- negyven állandó és további harminc potenciális kistermelő és kézműves van, akikkel együttműködünk – mondta el Mácsai Ádám. A termékek között találhatóak mézek, lekvárok, szörpök, sajtok, savanyított tejkészítmények, zöldség alapú termékek, friss és szárított gomba, füstölt sertés hús termékek, illetve faragványok, levendulás termékek, kézműves szappanok, kozmetikumok, textil termékek.

– Azon dolgozunk, hogy megváltoztassuk a vásárlási szokásokat. Még mindig a kényelem miatt sokan választják a multiáruházakat, de látjuk, hogy igény van a helyi termékekre – véli a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatója.

Vrancsik Tibor a kezdetek óta részt vesz a Helyi Termék Napon. Szárított és friss gombát, zöld dió lekvárt – és befőttet, új termékként szarvasgomba vajat készít.

– Remek dolog, hogy a megyén belül több településre elvihetjük termékeiket. A pénztárca szabja meg a vásárlás feltételeit, még mindig kevés a tudatos vásárló. Azt tapasztalom viszont, hogy egyre több vendéglátós nyit felénk – tette hozzá.

Perger-Wenszky Lilla, a LillaLulla Vendégház tulajdonosának medvehagyma és paradicsom felhasználásával szószok, valamint szörpök és lekvárok szerepelnek a kínálati palettáján.

– Termékeinkhez a saját gazdaságunkban termesztett növényeket, gyümölcsöket használjuk fel. Pozitívak a tapasztalatok, egyre többen érdeklődnek a helyi termékek iránt – tette hozzá. Úgy véli: jó ha vannak fix helyszínek, ahol bemutathatják a természetes ízvilágot, de a mozgó rendezvényekre is szükség van.

A programot 2015 decemberében indította el Pósa Roland állatorvos, egyetemi oktató, aki szennai birtokán sajtokat, tejtermékeket készített feleségével. Azzal a céllal indította útnak a kezdeményezést, hogy a helyi termékeknek piacot biztosítson. Az idei legelső Helyi Termék Napot március 22-én a Kaposvári Egyetemen rendezik. A Kaposvári Nagypiac mellett fesztiválokon és somogyi településeken is szerveznek találkozókat. Május hetedikén pedig Szántódpusztán, a kulturális központban a vendéglátósokat próbálják összehozni a termelőkkel. Céljuk, hogy minél többen beszállítójává váljanak az éttermeknek, így több helyi alapanyagot használnának fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában