ünnepi épület

2018.12.10. 09:00

Mézeskalácsból építették fel a falut

Éjszakába nyúlóan pakolták azt a több száz mézeskalács figurát, amelyet az idei mézeskalács faluhoz készítettek a családok Kaposújlakon. Az ötödik évben tartották meg a bemutatót karácsony előtt. Az idei mézeskalács falut vasárnap délután avatták fel.

Kovács Gábor

A szervezők minden évben újítanak valamit. A legelső alkalommal az igazi Kaposújlakot mintázták meg, a második évben egy mesebeli falut álmodtak meg. A harmadik évben a világ híres épületei adtak témát. Tavaly dekorációs hátteret, különleges környezetet teremtettek a sok házikónak. Az idén szabadjára engedték az alkotók fantáziáját, akik megkötések nélkül formázhattak. Így született zselatinból tó, és olvasztott cukor ablakok a házakon.

– Az unokáimnak készítem, és egyszer megformáltam már az újlaki templomot is, hat kilós lett – emlékezett Radák Györgyné. Papp Zsuzsanna az idén házat és szintén templomot alkotott. Úgy véli, hogy bár nem tősgyökeres újlaki, a mézeskalács sütés segített neki beilleszkedni a közösségbe.

Volt év, amikor az otthoni karácsonyi teendők miatt kevesebben neveztek. Azonban a szervezők megoldották a problémát, mert egy sütödét rendeztek be, ahol közösen készülhettek mézeskalácsok. Az idén 27-en vettek részt a sütésen. Több mint 10 kiló lisztből közösen gyúrták, szaggatták, sodorták a tésztát, formáztak és mintáztak. Míg az asszonyok beszélgettek, a gyerekek nagy élvezettel dagasztottak. Aztán díszítettek cukormázzal.

Két dekorációs fal is betelt már a Kanyar József művelődési házban az öt év alatt készült mézeskalácsokkal.

– A karácsonyi készülődés mellett a mézeskalács sütés a hagyományápolást szolgálja, hogy a fiatalabbaknak átadhassuk, amit tudunk – mondta Balazsiné Balaskó Mária, a Kaposújlaki Családi Kör Egyesület elnöke. A résztvevők Noé Kornélia népi iparművésztől tanulhattak. A mézeskalács készítés fortélya a gyakorlásban rejlik, ha a jó recept adott. Ezt a receptet az egyesület honlapján elérhetik az érdeklődők. A házépítéshez való tészta összetételét meglelhetik, sőt a cukormáz és a zselés bevonatok titka is kiderül, amelyektől fényes és színes a tészta. Az ötödik mézeskalács falu avatásán a Megarox színtársulat adott műsort. A rendezvényt az önkormányzat és a helyi vállalkozók mellett a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában