szaporulat

2019.06.19. 16:07

Minden második költés sikertelen a gólyáknál

Kilenc településen, tizenöt fészeknél tartott Gólya Road Show-t a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az elmúlt napokban.

MW

Linkenheim-Hochstetten, 2018. május 17. Fehér gólya fiókáival a fészkükben, a baden-württembergi Linkenheim településen 2018. május 17-én. (MTI/EPA/Ronald Wittek)

Félezer látogató kísérte figyelemmel, ahogy 35 fióka kapott egyedi azonosításra alkalmas gyűrűt. Az idei évben egy-egy fészekben jellemzően 2-3 fióka cseperedett fel, mindössze egyetlen fészekben találtak 4 fiókát.

A tavalyi évhez képest jóval szerényebb, míg általánosságban közepesnek mondható az idei fiókaátlag. A tavasszal megkezdett költéseknek csak mintegy fele lett sikeres. Ez elsősorban a május eleji hűvös, esős időjárás számlájára írható. A fiókák a kirepülést követően, várhatóan augusztus közepén kezdik meg a vonulásukat az afrikai telelőterületekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában