Szőkedencs

2017.10.21. 14:59

Mindenki dolgozik Somogy nyugati kapujában

Somogy nyugati kapuja – így jelöli meg önmagát Szőkedencs, arra utalva, hogy bár zsáktelepülés, közel van hozzá a 7-es főút, Zalakaros, Kesztely és Nagykanizsa. A zalai városok és Marcali vonzáskörzete jót tesz a foglalkoztatásnak errefelé.

Kovács Gábor, [email protected]

– Annak ellenére, hogy zsáktelepülés vagyunk, nálunk mindenki dolgozik – mondta Komári József polgármester. Mint megtudtuk, tizenhárom közfoglalkoztatott is van a faluban, néhányuknak állatok gondozása a feladata. – Tartunk húskecskéket és rackajuhokat is, mangalicákat is hizlalunk, de táp nélkül. Növényi takarmányt fogyasztanak a töktől a krumplin át a kukoricáig, várhatóan az idei télre érik el a vágósúlyt – büszkélkedett a településvezető. A közmunkások majdnem egy hektáron termelnek burgonyát, vöröshagymát, fokhagymát és más zöldségeket s a termést a helyiek és a környékbeliek vásárolják meg.

Az elmúlt időszakban, főként mezőgazdasági jellegű vállalkozások találták meg Szőkedencsen a számításukat. Nyílt egy levendulafarm a faluban, amely a levendula termesztésével, feldolgozásával és árusításával foglalkozik. Egy másik vállalkozás 1,6 hektáron áfonyát termel. Mostanában százhúsz sárgabarackfát is ültettek.

Ottjártunkkor német szó harsant a főutcán, mutatva, hogy a falut megtalálták a külföldiek is, akik a jó közbiztonságot és a rendezett településképet említik meg vonzerőként. Minden bizonnyal a község múltjáról alig van ismeretük beköltözőként, pedig Szőkedencs története a honfoglalás koráig is visszaér, hiszen a település közelben egy Árpád-kori templom romjait rejti a föld. De a faluban áll egy 700 éves fa, Közép-Európa legnagyobb hársfája.

Öregszik a falu

Szőkedencs – igaz, a korábbi évekhez képest jóval szerényebb mértékben – a MOL Zrt.-től is kap iparűzési adót, mivel hajdan némi olajat is találtak a település közelében. A falu közösségi életének motorja a tizenhárom éve működő Polgárőr és Tűzoltó Egyesület, amely összefogja a faluért tenni akarókat, főként a fiatalokat. A község azonban idősödik, a lakók legalább fele nyugdíjas. Néhány óvodás korú gyermek él csupán településen, mindannyian Sávolyra járnak, az iskolásokat pedig Balatonszentgyörgyre viszik át minden nap.

 

Megújult az orvosi rendelő

Az önkormányzat nagy gondot fordít arra a községben, hogy rendezett legyen a településközpont. – Legutóbb az önkormányzat tulajdonában lévő régi magtárépület felújítására nyertünk húszmillió forintot – ismertette Komári József. – Az épületben helytörténeti múzeumot, előadótermeket alakítanának ki, a beruházás ezután indulhat el. Ám önerőből is is sokat fordítottak a falu központjára, az orvosi rendelőt is sikerült felújítani. Csákánnyal és Somogyzsitfával kiváló az együttműködésünk, közösen szeretnénk velük gépekhez jutni a külterületi utak karbantartásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában