vészkiáltás

2019.06.24. 14:00

Mindennapossá vált az állatkínzás

Nagy port kavart az a múlt heti eset, amikor egy állatkerti látogató agyonütött egy teknőst Budapesten. A nő azzal indokolta tettét, hogy fel akarta magára hívni a figyelmet. Az állatvédők szerint nagy a baj, szinte mindennapossá váltak az állatkínzások, a menhelyek pedig tömve vannak.

Góz Lilla

– Teljesen felháborított az eset, az ember azt gondolná, valaki azért megy állatkertbe, mert szereti az állatokat – mondta el Boncz Edit. A Kutyatár Egyesület vezetője hozzátette: nap mint nap szembesülnek olyan esetekkel, amikor élőlényeket kínoznak, bántalmaznak.

– Olyan ijesztő ez az érzelmi nihil, hogyan képesek egy kiszolgáltatott állattal ilyet tenni – jegyezte meg Boncz Edit. Véleménye szerint már gyermekkorban el kell kezdeni az állatok szeretetére nevelést, de sokszor a családban nem alakítanak ki olyan érzékenységet irántuk, amely fontos lenne. A nagy melegben szinte napi szinten találkoznak nem megfelelően tartott állatokkal.

– Kánikulában árnyékmentesen környezetben kikötött víz nélküli kutyák tömkelegét hozzuk el. De volt olyan eset is, mikor benőtt bálakötöző madzag volt az eb nyakán, vagy éppen meglőtték – sorolta a szomorú eseteket az állatvédő.

Lovak, kecskék, juhok, macskák, kutyák, szamár és szarvasmarha borjak is vannak a Dharma Lómenhelyen. Czinkóczky Csaba Törekiben egy 40 hektáros területen gondoz nyolcvan mentett állatot.

– Minden állatnak külön története van, próbáljuk az állomány számot tartani, de nem könnyű, nagyon sok hívást kapunk – jegyezte meg Czinkóczky Csaba. Hozzátette: amennyire rosszul élnek egyes kistelepülésen az állatok, annyira az emberek is, őket is lehetne menteni szörnyű sorsukból.

– A pajta és a ház között sokszor nincs különbség. A kecskéink étel, víz nélkül éltek egy szeméthalom közepén, mikor elhoztuk az állatokat – mondta el a lómenhely tulajdonosa. Véleménye szerint szigorú szabályozásra lenne szükség, hogy a hatóság büntetéssel válaszoljon az állatkínzást elkövetőinek. Egész évben táborokat szerveznek magyar és külföldi fiataloknak, ahol az állatok szeretetére nevelnek és gondozásukkal ismertetik meg őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában