Mezőcsokonya

2017.10.20. 12:45

Mindent látó szemek: új kamerák riasztják el a tolvajokat

Előreláthatóan tíz kamerát telepítenek a községben, erről a legutóbbi testületi ülésen született döntés. Hatmillió forintot fordítanak a fejlesztésre, melytől a közbiztonság további erősödését várják. Az új biztonsági rendszer hatékony védelmet nyújthat a besurranó és a tűzifa tolvajok ellen, de a rongálókat is jobb belátásra bírhatja.

Harsányi Miklós

– Idén egy melléképületet törtek fel, s különféle gépeket emelt el a tettes – mondta szerdán Sudár Zoltán mezőcsokonyai polgármester. – Egy másik alkalommal a tolvaj pénzt és ékszert lopott egy családi házból. Súlyos bűncselekmény nem történt az utóbbi időben, ám kisebb rongálások időről időre előfordulnak. Van, amikor az utca névtáblákat vagy a padokat rongálják meg, néhány sofőr pedig ralipályának tekinti a Fő utcát, s a tél közeledtével a tűzifa tolvajok is feltűnhetnek a környéken.

Sudár Zoltán azt mondta: nemcsak a település érdekeit szolgálják a kamerák, hanem – esetleges bűncselekmények felderítésekor – a hatóság tevékenységét is segíthetik. Tervek szerint már a télen üzembe helyezik a rendszert: a hatmillió forintos fejlesztést önerőből valósítja meg az önkormányzat, s több mint egymillió forint támogatást nyújt a helyi Sudár Agro Kft. Négy készüléket a Fő utcán akarnak felállítani, s egy-egy jut a faluház, az óvoda és a sportpálya közelébe is. A polgármester úgy érzi: a helybeliek nyugalma és a közbiztonsága hosszú távon erősödhet az új biztonsági rendszertől.

– Nálunk nincsenek kamerák, de a nagy átmenő forgalom miatt célszerű volna néhány készüléket elhelyezni – mondta Kisfalusi András mernyei polgármester. – Szerencsére a településünkön van rendőr, s a 67-es úton is gyakran tartanak ellenőrzést.

Somogygesztiben öt éve négy kamerát telepítettek, az idén további négyet helyeztek ki, mely közel 300 ezer forintba került. A kultúrház, az óvoda és a játszótér környékét is pásztázza a berendezés: amióta működnek, azóta jóval kevesebb a probléma. Az is előfordult, hogy a gyors azonosításnál nyújtott segítséget a készülék: egy kutya megharapott egy gyermeket, s a felvétel segítségével derítették ki az eb tulajdonosát. Csór Zoltán polgármester szerint bevált a biztonsági rendszer, ha lehetőségük nyílik, később tovább bővítik a hálózatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában