egyedüllét

2019.09.18. 19:45

Mobilunk tesz magányossá, online is fontos a mértékletesség

A legfrissebb kutatási eredmények ellentmondanak annak a közfelfogásnak, hogy a magány inkább idősebb életkorban jelentkezik. Ma ugyanis a fiatalok magányosabbnak érzik magukat, mint az idősek. A helyzet kulcsa, meglepő módon az internet.

Kovács Gábor

Fülep István 38 éve végzett fiatal katonatisztként, majd Nagyatádon a fegyelmező zászlóaljnál dolgozott, aztán katonai fogházban nevelőtisztként. Most a városban a bajtársi egyesületet szervezi, amely a volt katonákat tömöríti a környéken, de civil tagjaik is vannak. Minden hónapban találkoznak, családi napot rendeznek és kirándulnak, de általános, hogy a világhálón tartják a kapcsolatot egymással, és így elevenítik fel a régi katonaélményeiket.

– Az évfolyamtársaim elkerültek az ország minden pontjára, de tudjuk, hogy kivel mi van, egészséges-e, mi van az unokákkal – mondta Fülep János. – A rokonságban is van példa arra, hogy az unoka Svájcban dolgozik, és Skype-on tartja a kapcsolatot a nagyszülőkkel. Azt látom a Rinyamenti nyugdíjas szervezet alelnökeként, hogy az internet kezelése ma már nem függ az iskolai végzettségtől az idősek között.

Legalább 170-180 nyugdíjas közösség van a megyénkben, számolta össze Stickel János, a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetség elnöke. Ifjúsági szervezetekről viszont alig tud. Ő az okostelefont okolja a fiatalok elszigetelődéséért, hiszen azt látja, ha egy csapat kamasz ül egymás mellett, akkor nem beszélgetnek, csak írogatnak egymásnak a készülékeken.

Az élet az elmagányosodás felé tart, értékelte a helyzetet kérésünkre Máté Mártonné, balatonboglári tanácsadó szakpszichológus. Szerinte a fiatalok az online térbe menekülnek, a középkorú szüleik a munkával vannak elfoglalva, ám az idősebb korosztály mértékkel használja az online lehetőségeket a kapcsolatai fenntartására, ápolására.

– Az idősek jobban tudnak élni az internet adta lehetőséggel, a fiatalok viszont az online térben nem tudnak kialakítani valódi kapcsolatokat – mondta Máté Mártonné. – Mire a fiatalok észreveszik, hogy magányosak, már olyan távol kerülnek a kortárs kapcsolatoktól a szüleiktől, és a rokonságtól, hogy nem tudják ezt kezelni. Ezért is gondolom, azt hogy a tiniknek meg kell mutatni, hogy a mértékletesség, mint általános emberi tulajdonság, az online térre is igaz.

Máté Mártonné hozzátette: Balatonboglár környékén baráti körök, sportegyesületek, szakkörök segítenek társkapcsolatokat kialakítani. Itt lehet fejleszteni a fiatalok személyiségét, érzelmi intelligenciáját élményeken keresztül, ezt érdemes keresni.

A szülőknek jut a legnagyobb szerep a magány feloldásában

A felmérést 55 ezer, 16 éven felüli ember bevonásával, online kérdőív segítségével végezték el az unió országaiban, köztük hazánkban. A végeredmény szerint az egyedüllét sokkal nagyobb arányban sújtja a fiatalokat, ugyanis a 16 és 24 év közöttiek mintegy 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy magányosnak érzi magát, míg a 65–74 év közöttieknek jóval kevesebb, 29 százaléka, a 75 év fölötti válaszadók pedig még kisebb arányban, 27 százalékban mondták azt, hogy magányosnak érzik magukat. Azok, akik magányosnak érzik magukat, jellemzően csak online barátjuk van, akikkel a valódi életben nem tartják a kapcsolatot. A serdülők jelentős része még keresi önmagát, ami egyfajta természetes bizonytalanságérzéssel járhat. Közülük ha valaki úgy érzi, hogy nem értik meg, az magányossághoz vezethet. A serdülők esetében a szülőknek jut a legnagyobb szerep a magány feloldásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában