honvédség

2018.12.16. 15:40

Modern fegyverekkel óvják biztonságunkat

Új, Magyarországon összeszerelt fegyvereket kaptak a katonák: a cseh licenc alapján készült pisztolyok, gépkarabélyok és géppisztolyok első darabjait a katonai rendészeknek adták át. Somogyi szakemberek szerint stratégiai kérdés a fegyverrendszer hatékony fejlesztése.

Harsányi Miklós

Budapest, 2018. december 11. Katonai rendészek a honvédség új fegyvereinek átadásán a Petõfi laktanyában 2018. december 11-én. MTI/Máthé Zoltán

A Magyar Honvédség költségvetése 2024-ig több mint a duplájára emelkedik. A honvédelmi tárca a 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül nemcsak haditechnikai eszközöket szerez be, hanem képességeket fejleszt, olyan komplex rendszereket, amelyek hatékonyan szolgálják Magyarország érdekeit, a honvédség alaprendeltetéséből adódó feladatainak ellátását és az emberek biztonságát.

– A program a vártnál is sikeresebben működik: tervezetten és ütemezetten halad a kitűzött cél, egy erős, ütőképes honvédség megteremtése felé – tájékoztatta a Somogyi Hírlapot a szaktárca kommunikációs osztálya. – Legfőbb értékünk az ember, ezért a haderőfejlesztésben az első lépések egyike az volt, hogy korszerű egyéni felszerelést, egyenruhát és fegyvert kapjanak a katonáink.

A civilek a katonai rendészeknél láthatják először az új fegyvereket, akik rendszeresen járőröznek a karácsonyi vásárokban is.

– Nosztalgia és jövőbe vetett hit: nyugállományú lövésztábornokként számos dolog az eszembe jutott, amikor arról hallottam, hogy a Magyar Honvédségnél többek közt új gyalogsági fegyvereket vezetnek be – hangsúlyozta Sütő Tamás kaposvári vezérőrnagy. – Egerben még 1969 augusztusában egy AMD-65-ös géppisztollyal kezdtem el a gyalogsági kiképzést. A Kalasnyikovok végig kísérték a katonai pályafutásomat, melyek megbízhatóak voltak, s világszerte bizonyítottak és bizonyítanak napjainkban is.

Sütő Tamás rámutatott: hosszú távon is fontos a fegyverrendszerek fejlesztése. Azt mondta: öröm tölti el, amikor az új felszerelés harcászati adatait, illetve a szakértői véleményeket tanulmányozta. Sokkal modernebbek a korábbi gyártmányoknál, s különösen hasznos, hogy a gépkarabélyokra és a géppisztolyokra négy új irányzékot is fel lehet szerelni.

– Azért is ürülök ezeknek a fegyvereknek, mert a magyar és a cseh együttműködés keretében hazánkban gyártják majd ezeket, s ez számottevően segítheti a hadiipar fejlődését – emelte ki Sütő Tamás. – Aktív fiatal katonákkal beszélgettem, akik már nagyon várták, hogy megérkezzenek az új fegyverek.

Az elmúlt 25 év legnagyobb fejlesztése

– Magyarország kormánya elkötelezett, hogy hazánk és a magyar állampolgárok biztonságát garantálja, ezért fogadta el a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, amellyel az elmúlt 25 év legnagyobb, legátfogóbb és legkomplexebb modernizációs programja indult meg. A magyar gazdaság erősödésével olyan történelmi lehetőség nyílt meg, amely biztosítani tudja a honvédség átfogó megújítását. A távirati iroda beszámolója szerint a cseh licenc alapján készült P-07 és P-09 pisztolyok, Bren 2 gépkarabélyok és Scorpion EVO 3 géppisztolyok első darabjait ünnepélyes keretek között adták át a budapesti Petőfi laktanyában. A fegyvereket a következő időszakban osztják ki valamennyi katonai alakulatnak, rendőröknek, fegyveres szerveknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában