Óvatosan

2018.08.09. 20:00

Molinóval harcol a közút a gyorshajtók ellen

Több olyan tragédia is történt a Magyar Közútnál az elmúlt 18 évben, amelyben autós volt a vétkes. A sofőröket ezért most óriás plakáttal figyelmeztetik arra, hogyan közlekedjenek.

Marosi Gábor

Kettő óriásplakáttal találkozhat az, aki a 67-es főúton, Kaposfüred térségében közlekedik. A Magyar Közút helyezte ki a molinókat, melyeken a „Biztonságunk az Ön kezében van!” felirat olvasható. Az országos kampány célja, hogy felhívják az autósok figyelmét, mekkora sebességgel közlekedjenek olyan helyeken, ahol a közút emberei dolgoznak.

– Nagyon jó ötlenek tartom ezt – mondta egy arra közlekedő autó sofőrje, Horváth Imre. – Én igyekszem mindig betartani a közlekedési szabályokat. Ha dolgoznak az út mellett, akkor csak annyival haladok el mellettük, amekkora sebességet megenged a tábla.

– Szerintem fontosak az ilyen kampányok – fogalmazott egy másik autós, Kiss Dániel. – Néha úgy közlekednek az utakon, mintha versenypályán lennének. Jártam már úgy, hogy lelassítottam a munkavégzés közelében, egy autós meg – nem törődve a szabályokkal – százzal száguldott el mellettem.

A közlekedők figyelmetlensége miatt gyakran éri személyi sérülés a munkaterületen dolgozó szakembereket – hangsúlyozta Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője. Az elmúlt fél évben kettő halálos baleset is volt, két kollégánkat veszítettük el az M0-s autóúton.

Pécsi Norbert Sándor kérdésünkre elmondta: szinte naponta történik olyan kisebb-nagyobb baleset, amelyben a közút is érintett. – Gyakori, hogy az árkot kaszáló lassú járműveinkbe is belehajtanak, illetve a megengedett sebességet jelentősen túllépve haladnak el kollégáink mellett, főleg a gyorsforgalmi utakon – hangsúlyozta Pécsi Norbert Sándor. – Ezért is kérjük mindig az autósokat, hogy tartsák be az útépítések melletti sebességkorlátozásokat, azok nem véletlenül vannak kint, vezessenek fokozott figyelemmel munkatársaink mellett. Néhány száz méternyi munkaterületen másodpercekben mérhető az idő, amit azzal nyernek, ha gyorsabban hajtanak. Viszont minél nagyobb sebességgel közlekednek az autósok, egy esetleges baleset kialakulása annál gyorsabban nő.

Évente egy tragédia

A Magyar Közútnál a kétezres évektől kezdve tizenheten vesztették életüket a figyelmetlen autósok miatt. Mindegyik tragédia munkaterületen történt. Az elmúlt másfél évben csaknem két tucatszor hajtottak neki a terelések elején található, a dolgozókat védő ütközéscsillapítóba. Beszédes az is, hogy a közelmúltban több mint tíz olyan eset történt, amikor belerohantak a leállósávban vagy az út szélén lassan közlekedő útellenőri autóba.

A Magyar Közút számításai szerint belterületi szakaszon 30 km/órás sebességgel, egy kilométer hosszú munkaterület mellett, kettő perc alatt lehet átjutni. Dupla akkora sebesség mellett is kell egy perc. Ezért is kérik az autósokat, hogy ha késésben vannak, esetleg dugóba kerültek, akkor ne a munkaterület mellett próbálják meg behozni azt. A Magyar Közút nem véletlenül indította el kampányát, amelyben országosan száz nagy méretű molinót raknak ki az utak mellé. Somogy megyébe – Kaposfüred határába – kettő került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában