veszélyes világháló

2018.08.12. 15:30

Momo tartja rettegésben a gyerekeket

Egy különös madártestű, de emberfejű horrorfigura üzenget fiataloknak az interneten. A rejtélyes alak a WhatsAppon, de előfordult, hogy a Facebookon és YouTube-on is megkeresett gyerekeket és tinédzsereket.

Marosi Gábor

A üzenetben arra próbálta rávenni őket, hogy hajtsanak végre különféle feladatokat. Az utasítások között volt veszélytelen is, például hogy hajnalban bizonyos időben ébren kell lenni, de volt durvább utasítás is. Momo arra kért valakit, hogy csonkítsa meg a testét illetve legyen öngyilkos. A hírek szerint egy 12 éves argentin kislány fel is akasztotta magát, vélhetően a horrorfigura utasítására.

Szigeti Mónika klinikai szakpszichológus szerint a gyerekek médiaeléréséért és fogyasztásáért a szülők is felelősek. – Nehéz dolga van ma a szülőknek. Nem egyszerű ellenőrizni és szabályozni azt, hogy mihez férnek hozzá a fiatalok – hangsúlyozta Szigeti Mónika.

A szakember szerint, ha mégis találkozik a gyerek olyan dologgal, amitől megijed, akkor azt a szülőnek meg kell beszélnie vele és megnyugtató választ adnia. – Igaz észre is kell venni, ha baj történik a gyerekkel – mondta Szigeti Mónika. – A fiatalok, főleg kisebb életkorukban, akár alsó tagozatban is az ilyen fantázia lényeket – mint ez a horrorfigura – valóságosnak észlelik, értékelik és valós félelmet élnek át ezektől. Ezt komolyan kell venni – hangsúlyozta Szigeti Mónika.

Momo

– Nagyon kevés dolog kell a gyerekeknek ahhoz, hogy az érzelmi stabilitásból instabillá váljanak – fogalmazott a szakember. A saját praxisomban is találkozok olyan óvodással és alsós fiatallal, akinek szorongása van. Például nem tud elaludni, fél a sötétben, nem mer menni sehova. Ennek hátterében feltehetően valamilyen számítógépes játékból adódó félelem, vagy interneten látott mese áll – tette hozzá Szigeti Mónika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában