megelőzés

2019.03.07. 11:30

Most kell „felfegyverkezni” a kullancsszezonra

Túllépett a tavasz a küszöbön, vele együtt vészesen bekopogott a kullancsszezon is. A gyakorlottak már télen beoltatták magukat, míg mások még nem is keresik az oltóanyagot a patikákban.

Koszorus Rita

Mérsékelt érdeklődés kezdődött meg a somogyi patikákban a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő gyulladás elleni vakcina iránt. A balatonföldvári Gondviselés Patikában kétféle kapható a szerből, de csak egyet adtak el februárban. – Azóta egyet sem – mondta Győrbíró László, a gyógyszertár tulajdonosa. – Nem volt nagy a forgalom, pedig most akciós az egyik fajta oltóanyagból a felnőtteknek és a gyerekeknek adható változat is.

Tóthné Kalota Veronika, a kaposvári Észak-nyugati Patika vezető gyógyszerésze szerint az emberek sokszor akkor kapnak észbe, amikor az első napsugarak előbújnak. – Nem szabad túl sokat várni az oltással. – Hiszen, mire a fák zöldellnek, rendszerint már hiánycikk az egész országban az oltóanyag. Ezért a szakember azt javasolja a betegeknek, hogy aki még nem oltatták be magukat siessenek, mert a gyorsított oltási sémával még védettséget szerezhetnek.

Az oltás csak a vírusos agyvelőgyulladás ellen véd, a Lyme-kórtól azonban nem óvja semmi sem az embert.

– Nem a fákról potyog ránk a kullancs – hívta fel a figyelmet Kiss Eszter, a Praxis Dr. Zénó Magánklinika infektológusa. – A fűből, aljnövényeztről mászik fel, tehát a bozótos helyeket kell kerülni. A kullancscsípést az öltözködésünkkel is meg tudjuk előzni, például célszerű betűrni a nadrág szárát a zokniba, a felsőnkét a nadrágba. Akinek hosszú a haja, javasolt összefogni és betűrni egy sapka alá. Mert, ha oda bekerül a kullancs, nehezen veszi észre az ember. A drogériákban kapható riasztószereket is érdemes használni

Kiss Eszter hozzátette: kirándulás után nem szabad várni, azonnal ellenőrizni kell testünket, van -e valahol kullancscsípés. És, ha meg is csípett, a vérszívó nem kell azonnal orvoshoz rohanni. – Kézzel vagy szemöldökcsipesszel is egy határozott mozdulattal eltávolítható a rovar – mondta az infektológus. – S akkor sem kell pánikba esni, ha bent szakad a kullancs feje. Ezt nem kell krémezgetni, tűvel bökdösni, mert attól begyulladhat a bőr. Hagyni kell, hogy ugyanúgy, mint egy szálka, kilökődjön.

Ha a csípés helyén egy két hét múlva egy folyamatosan növekvő 5 centiméter, vagy annál nagyobb vörös folt jelenik meg, akkor kell orvoshoz fordulni. Ez a Lyme-kór tünete, amely antibiotikummal jól kezelhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában