boltzár

2019.06.23. 09:00

Munkaerőhiány miatt lehetnek rövidebb ideig nyitva a boltok vasárnap

Már nem a politikai akarat vethetne véget a vasárnapi vásárlásnak, hanem a munkaerőhiány, mert egyre kevesebb kereskedelmi alkalmazott vállalna munkát hétvégente. Ezzel együtt a vasárnapi boltzárhoz hasonló helyzet esetén sem lenne Somogyban ellátatlanság, állítják a szakértők.

Kovács Gábor

Egyre több üzletnek nem éri meg vasárnap is nyitva tartani, mert alig találni munkaerőt a hétvégére. Egy elképzelés szerint kettő, négy vagy akár ha órával is hamarabb bezárhatnak a boltok vasárnap, amennyiben a vevők ezt elfogadnák.

Önszabályozó módon, egységes üzletpolitikai döntéssel rövidíthetik a vasárnapi nyitva tartásukat a kereskedők a jövőben. Ez a munkavállalóknak kedvező és az áruházaknak kifizetődő változás lehetne, vetődött fel az elmúlt hetekben. Problémát jelent a napi fogyasztási cikkeket árusító üzletek közül soknak, hogy vasárnap egész nap nyitva legyenek, mert kevés a dolgozójuk.

Somogyban a hétvégi munkaerőhiány a közepes méretű boltokat érinti, amelyek a vidéki telephelyeiken kis létszámmal már nem tudnak működni. A kis boltok zöme családi alapon épült fel, ott a családtagokat állítják be a pult mögé a hét utolsó napján.

– Nem érzékelünk feszültséget, amióta nem törvényi alapon szabályoznák ezt a kérdést – mondta a Kertész Rezső, a KISOSZ megyei társelnöke. – A kiskereskedők azt szeretnénk, hogy a piaci törvények érvényesüljenek: ahol indokolja a forgalom, ott tartsanak nyitva a boltok, ahol kevesebb a kereslet, ott lehessen rövidített műszak. Ebből ellátatlanság nem fog keletkezni a megyében.

A megye kistelepülésein az üzletek már nem tartanak nyitva hétvégente, vagy csak pár órán át. Ezzel ellentétben a turisztikai vonzerejű térségekben, így a balatoni főszezonban a kereskedők a maximális kihasználtságra törekednek, ezért igyekeznek minden órát kihasználni a nyitvatartásra még akkor is, ha nehezen találnak eladókat.

A legutolsó hírek szerint hamarosan a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fóruma (VKF) elé kerülhet az áruházak vasárnapi nyitvatartásának kérdése. Az önszabályozáson alapuló, egységes változtatásra a munkaadók nyitottnak mutatkoznak, s a munkavállalók feltehetően üdvözölnék a rövidített munkaidőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában