Beszélgetés

2019.06.16. 11:30

Nagy Imre odaszólt a taszári repülősöknek is

A forradalom végnapjaiban Nagy Imre a taszári repülősöket bízta meg azzal, hogy derítsék fel az orosz csapatok mozgását – ez az izgalmas részlet is kiderült azon az emlékülésen, amelyet a mártír miniszterelnök tiszteletére tartottak pénteken.

Kovács Gábor

Nagy Imre és társai kivégzésének 61., és újratemetésük 30. évfordulóján rendezett megemlékezést a Nagy Imre Társaság. Az emlékülésnek a MNL Somogy Megyei Levéltára adott otthont. Gyarmati György történész, az Állambiztonsági Levéltár nyugalmazott főigazgatója szemtanúként elevenítette fel az újratemetés pillanatait.

– A kivégzés utáni embertelen elföldelés nem tekinthető temetésnek, ezért számomra az 1989. június 16-ai ünnepélyes búcsúztatás volt az első temetés – mondta Gyarmati György. – Jelképes lezárása volt egy korszaknak, mert egyszerre szólt egy összeomló rendszerről, 1956 exhumálásáról, a meghurcolt áldozatokról, és arról, hogy újra esély nyílt egy többpárti demokrácia kialakítására.

Somogyban kiváló levéltári források vannak, hangsúlyozta Bertalan Péter, a Kaposvári Egyetem tanszékvezetője és a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár kutatója. Ezekben a forrásokban lelte fel Nagy Imre és Taszár kapcsolatát. – A miniszterelnök értesítette a somogyi forradalmárokat, hogy kémleljék ki a taszári repülők, jönnek-e az orosz csapatok – mondta Bertalan Péter. – Ezt megpróbálták megtenni, de már késő volt, hiszen időközben lezárták a repteret.

A történész a rendszerváltás somogyi korszakát is érintette az előadásában. Az emlékülést délután koszorúzás követte Nagy Imre kaposvári szobránál.

Szobortörténet

Szántó László, a Nagy Imre Társaság somogyi szervezetének elnöke Nagy Imre kaposvári szobrának a történetét elevenítette fel. Már 1990 tavaszán felvetődött az ötlet a Történelmi Igazságtétel Bizottság somogyi tagjaitól, hogy szobor örökítse meg a mártír miniszterelnök alakját a szülővárosában. A kaposvári önkormányzat és a megyei önkormányzat közösen 3,6 millió forintot áldozott a szoborra. Paulikovics Iván szobrász alkotását 1996 október 23-án avatták fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában