alkoholproblémák

2019.07.22. 14:00

Nagyobb gond a drognál a szesz

Bár a hírekbe legtöbbször a drog kerül be, a hazai fesztiválok mégis inkább az alkoholról szólnak – mondta lapunknak Hegedűs Attila, az INDIT Közalapítvány bulisegély koordinátora, aki nyaranta járja a fesztiválokat, és ártalomcsökkentő munkát végez, miközben testközelből szerzi be az információkat a partizók világából.

Kovács Gábor

Szerinte jelenleg a szesz jelenti a legtöbb fiatalnál a szerhasználati kockázatot.

– Bár azt gondoljuk, hogy jól ismerjük és régóta a kultúránk része, de ha a nyolcszázezer magyar alkoholbeteget nézzük, nincs magyar család, amelyik ne lenne érintett az alkoholizmusban – mondta lapunknak a szakember.

Hozzátette: a statisztikák szerint a magyar kamaszok többsége kipróbálja ugyan a kábítószereket, azonban ennél tovább szerencsére nem megy. – Hétvégente sok százezren partiznak az országban, s ha azt nézzük, hogy mennyien használnak illegális szereket, magas arányt kapunk, ám ehhez képest drogtúladagolásban kevesebb fiatal hal meg, mint közúti balesetekben – mondta. – A rekreációs használókhoz képest a partikban rendszeresen drogot használók száma jóval kevesebb, és függővé még kevesebben válnak. A fesztiválokon a „kipróbálós” fiatalok lehetnek veszélyben. Ha rosszul választják meg a használat módját, a körülményeket, az adagolást, ez valóban okozhat problémát.

– A party drogok sajnos démonizálva vannak, de ettől függetlenül is komolyan kell venni, bár nem feltétlenül a fesztiválokon kell hosszasan prevencióról beszélni, mert akinek ez a szándéka, s már eldöntötte, hogy milyen szert fog használni. Őt már nem tudjuk lebeszélni egy elektronikus zenei fesztiválon – mondta Hegedűs Attila. – A zenei szcéna is befolyásolja, hogy a fiatalok milyen szereken pörögnek.

Visszatértek a klasszikusokhoz

Mára az új pszichoaktív szerek népszerűsége csökkent, a fogyasztók visszatértek a klasszikus stimulánsokhoz, mint az extasy, a speed és a kokain. Ezek ma sokszor tisztábbak és jobb minőségűek a feketepiacon, mint a 90-es években. Amerikában a marihuána több államban legális. Az USA-ban végzett kutatások kimutatták, hogy amióta Coloradóban legális a fű, állítólag egyre kevesebb tinédzser szívja, talán mert számukra a tilos az izgalmasabb. Amerikában a fő fűszívók a 68-as hippi korosztályt alkotó nyugdíjasok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában