időjárás

2018.05.10. 07:00

Napos, felhős idő lesz záporokkal, zivatarokkal

Napos, felhős időre számíthatunk csütörtökön is. Igaz, elvétve lehet zápor és zivatar is a délután, sőt éjszakára megélénkül az északi szél.

Sonline

– Folytatódik a változóan napos, gomolyfelhős, kellemesen meleg időjárás, de elszórtan záporok, zivatarok is kialakulnak a nap folyamán csütörtökön Somogyban – tájékoztatott az eumet.hu. – Csapadékra elsősorban a délutáni, esti órákban van esély, de kis körzeteket érinthet az eső. Napközben csak zivatarok körzetében erősödik fel a légmozgás, éjjel viszont élénkülni kezd az északi szél.

A jellemző hőmérséklet

  • csütörtök reggel 10 fok
  • csütörtök délután 26 fok
  • péntek reggel 10 fok
  • A folytatás

    Pénteken egy gyenge hidegfront súrolja várhatóan az északnyugati, nyugati országrészt. Eleinte élénk, majd mérséklődő északi szél, hűvösebb idő, változó felhőzet, szórványosan kialakuló csapadék ígérkezik. Szombatra kellemesen meleg, változóan napos idő ígérkezik, de kedvezőek lesznek a légköri feltételek egy-egy kis körzetet érintő zápor vagy hevesebb zivatargóc kialakulására.

    Vasárnap előreláthatólag nyugodtabb, szikrázóan napos, derült idő alakul ki. Csökken a csapadékhajlam. Hétfőn és kedden élénk, olykor erős északi széllel hűvösebb levegő érkezése valószínűsíthető, marad azonban a zömében napos időjárás, elszórtan kis körzeteket érintő záporokkal.

    Orvosmeteorológia

    Csütörtökön sem érkezik front térségünkbe, ám a fülledt meleg időben légzési problémák, szív- és érrendszeri panaszok, vérnyomás-problémák jelentkezhetnek, valamint tompaság, dekoncentráltság is előfordulhat. Zivatarok környezetében az asztmában szenvedők panaszai erősödhetnek fel. 11 és 15 óra között főként délen, délkeleten erős lehet az UV-sugárzás, ezért ügyeljünk bőrünk megfelelő védelmére! Egészségünk megőrzése érdekében fogyasszunk minél több szezonális zöldséget, gyümölcsöt! (forrás: Időkép)

    Közlekedésmeteorológia

    Csütörtökön főként a nyugati és középső országrészben számíthatunk zivatarok kialakulására, melyek környezetében erős, néhol viharos széllökésekre kell készülnünk. Záporok azonban bárhol az országban előfordulhatnak, így vizes, csúszós útszakaszok is nehezíthetik a közlekedést. Intenzív zivatarok idején átmenetileg lecsökkenhet a látástávolság, vízátfolyások alakulhatnak ki, helyenként jégeső hullhat. Zivataroktól függetlenül keleten, északkeleten megerősödhet a szél, mely csökkentheti a menetstabilitást. A napos időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni. (forrás: Időkép)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában