rendhagyó óra

2019.03.27. 19:40

Nem csak a drog okoz függőséget, mindenki a neten lóg

Nem feltétlenül a drog teszi tönkre a fiatalságot, rengeteg más veszély is leselkedik rájuk. Ezekre hívta fel a kaposvári diákok figyelmét a sportcsarnokban tartott rendhagyó óráján Zacher Gábor.

Koszorus Rita

A Snapchat csillogó szemű nemzedékét köszöntötte a zsúfolásig megtelt a sportcsarnokban Zacher Gábor toxikológus. A szakember azzal indította előadását, hogy roppant nehéz beszélni egy olyan kényes témáról, mint drogok. Már csak azért is, mert hatalmas a szakadék a szülők és a gyerekek generációi között. Tapasztaltai szerint azonban a fiatalokat a technika eszközei is csábítják, nemcsak a klasszikus drog és alkohol kombináció. – Aki egy nap egy órán keresztül nincs jelen a neten, halottnak nyilvánítható – szemléltetett hatásosan Zacher Gábor. – Maguk az őslakosok, mi pedig a betelepültek. Utóbbiaknak, pedig láthatjuk, hogy senki sem örül.

A gyerekek aggasztóan sokat telefonoznak, erre a szakember azt mondta: előbb nyúltak a telefonjukhoz, mint saját magukhoz. Egy felmérésben megkérdezett fiatalok kilencven százaléka elalvás előtt a telefonjával foglalkozik. Emiatt két-három órával kevesebbet alszanak, holott a fejlődő szervezetnek nyolc órára volna szüksége. Olyan problémákra is rávilágított az előadás, mint a Facebook-függőség, a Snapchat (netes közösség alkalmazás – a szerk.) diszmorfia, vagy a nagyon veszélyes öngyilkos kihívások. A felnövekvő generációnak digitális detoxra, kijózanításra volna szüksége. – Tanuljunk meg kikapcsolni – mondta a sportcsarnokban helyet foglaló 1200 diáknak Zacher Gábor. – Higgyék el, az online világon kívül is van élet.

A drogokról a toxikológus azt mondta: a legnépszerűbb szerek a marihuána, a biofű, a nyugtatók, altatók, majd ezeket követi az alkohol. – Ha ma elfogad egy gyerek egy vicces cigit, fogalma sem lehet róla, milyen hatással lesz rá – hangzott el az előadáson. – Mivel az jó eséllyel biofű. Az elmúlt évtizedekben megváltozott a drogok előállítási helye, s megjelentek a kombinált hatóanyagok is.

Úgy sommázta a szakember: ezek a szerek egy dolgot tudnak, megváltoztatják az embert. A változás folyamatát pedig nem tudják befolyásolni. Ezért kell megtanulni nemet mondani és okosan dönteni.

Tudni kell nemet mondani

Zacher Gábor kaposvári előadásán arra is felhívta a figyelmet, hogy a végzősöknek nagy felelőssége van a fiatalabb iskolatársaik előtt. Hiszen sokszor a környezet tereli rossz irányba a fiatalt.

Valamint arról is beszélt, hogy nem megfelelő a kommunikáció szülők és gyerekeik között. Ennek oka a generációs különbség és az is, hogy a felnőttek nem akarnak alkalmazkodni. Pedig alkalmazkodni kell és olyan példákkal szemléltetni a drogok negatív hatásait, amelyek pozitív emlékként égnek a gyerek tudatába.

Zacher Gábor egy bedrogozott keresztespók szövési technikájának megváltozásán keresztül szemléltette, mennyire felboríthatja az ember agyában is a rendet a hasis, az LSD, az ecstasy vagy éppen a nyugtatók.

A középiskolások élvezettel hallgatták Zacher Gábor előadását, utána persze nem maradhattak el a közös szelfik sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában