fotók

2018.11.05. 14:39

Nem feledkeznek meg az elhunyt hősökről Kaposváron

Hagyomány már, hogy a Kaposváron működő katonai alakulatok az ősz folyamán az első és második világháborús sírokat takarítják, gondozzák. A Hősök temetőjébe 1912–ben temettek először két török katonát.

Góz Lilla

– Katonák, ha összesöpörték a levelet, akkor hordják ki a temető szélére – érkezett az utasítás az egyik katonától. Húszan seperték a leveleket, takarították a sírokat.

Tamási Ádám nem először ragadott fegyver helyett ezúttal lombseprűt.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy a katonák az első és második világháborús hősök, áldozatok sírjait gondozzák, szívesen segítek és hajtom végre a feladatot – mondta el a 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 44. Területvédelmi Zászlóalj főhadnagya.

– Hagyomány már, hogy a Kaposváron állomásozó három alakulat hadisír gondozását végez a Hősök temetőjében – mondta el Mészáros Károly. A Négyes számú Toborzó és Érdekvédelmi Központ, érdekvédelmi részlegvezetője hozzátette: a Magyar Honvédség 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred, a 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 44. Területvédelmi Zászlóalj és a Négyes számú Toborzó és Érdekvédelmi Központ évek óta alapfeladatának tekinti a hadisír gondozást, a katonák mellett a közösségi szolgálatos diákok is gondozzák a hősök sírhelyeit.

– Ősszel a falevél adja a legtöbb munkát, ha sérülés van a síron, szólunk a fenntartónak és előkészítjük a karbantartásra, természetesen a Hősi halottak obeliszkje előtt mécseseket is gyújtunk az emlékükre – tette hozzá Mészáros Károly.

Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a Hősök temetőjébe 1912–ben temettek először két török katonát. Számos első világháborús hős is nyugszik itt. 1944–45–ben pedig a kaposvári kórházban elhunyt második világháborús katonák nyughelye lett. Kaposvár város önkormányzata 2017–ben nyert 35 millió forintot. A pályázati forrásból a Szigetvár utca végi temető középső részét újították fel. Idén áprilisra élősövényt telepítettek, járdaburkolatot alakítottak ki, valamint 703 sírt újítottak fel. Több mint száz sírjelet legyártottak, köztük egy összetört porcelánképet is.

A központi emlékmű felújítása is szükségessé vált, mivel a talapzata és a felépítménye sötétszürkévé színeződött a fák árnyékában. Géppel és kézzel csiszolták le. Puskás Béla megjegyezte: Somogy megye legnagyobb katonatemetője a Hősök temetője, több mint 1200 első világháborús katona nyugszik itt. Az első világháború befejezésének századik évfordulója alkalmából a hadisírok gondozása mellett számos rendezvénnyel készülnek Somogyban. November kilencedikén a Noszlopy Gáspár Nyugállományúak Klubjának szervezésében a 44–es gyalogezred emlékművénél, a Berzsenyi parkban tartanak megemlékezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában