változás

2019.12.27. 08:00

Nem lesz eva, a NAV segített, hogyan tovább

Az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva január elsején megszűnik: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ennek kapcsán kedden fórumot szervezett.

Harsányi Miklós

Az érintettek leginkább a változásbejelentő adatlap kitöltéséről, illetve a határ­idő elmulasztásáról és annak következményeiről érdeklődtek. Több résztvevőt a számlázás valamint az áfa alanyi mentesség érdekelt. Az evások december 31-ig dönthetnek arról, hogy milyen adózási formát választva folytatják tevékenységüket. Az egyéni vállalkozók az egyszerűsített adminisztrációt és adóterhet képviselő katát vagy az átalányadózást választhatják. A társas vállalkozási formában tevékenykedők is lehetnek a kata alanyai – a kft-k kivételével –, de dönthetnek a kiva vagy a társasági adó mellett is.

Azok a gazdálkodók, akik az év végéig nem élnek a választás lehetőségével, egyéni vállalkozóként a vállalkozói személyi jövedelmedó szabályai alá fognak tartozni, míg társas vállalkozásként a társasági adó alanyává válnak. Az eva megszűnésével egyidejűleg az érintettek áfaalannyá is válnak, de dönthetnek arról, hogy számukra az alanyi áfamentesség vagy az általános szabályok szerinti adózás lesz majd a legmegfelelőbb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában