vendégéjszakák

2019.08.03. 21:00

Népszerű a Balaton déli partja a turisták körében

Továbbra is Siófok a legkedveltebb déli parti település a turisták körében, derült ki a Balatontipp.hu kimutatásából.

Koszorus Rita

A nem kereskedelmi szálláshelyek adatainak feldolgozása után kiderült: a nyár fővárosában 2018-ban 973 ezer vendégéjszakát töltöttek a turisták. Zamárdi volt a második legkedveltebb dél-balatoni település 350 ezer 724 vendégéjszakával, s szorosan követte Balatonboglár a maga 278 ezer 265 vendégéjszakájával. Utóbbi esetében magánszállásokon pihent a legtöbb turista, hiszen ott 187 ezernél is többször hajtották álomra fejüket a vendégek, ám kereskedelmi szállásokon csak 90 ezerszer.

A turisták többségében kereskedelmi szálláshelyeken – hotelekben, panziókban – pihentek, de mégis javulni tudott az elmúlt évben a magánszállások forgalma is. Így a TOP 10-be még Balatonlelle városa került be 195 ezer 244 vendégéjszakát töltöttek a látogatók itt, többségében magán szállásokon. Nem sokkal csúszott le a legjobb tízről Balatonszemes, Fonyód és Balatonföldvár, s őket követi a huszadik helyen Balatonfenyves, majd Balatonszárszó.

Kedvelt volt a turisták körében Balatonmáriafürdő, Szántód, Balatonberény, Balatonvilágos, Balatonkeresztúr, de még Marcali is.

Összességében csökkent a vendégforgalom a kereskedelmi szállások forgalma, azonban a – déli parton sok helyütt hangsúlyos szeletet kihasító – magánszállások forgalma fellendült. Köszönhető ez annak is, hogy sorra épültek apartmanházak, nyaralók a magyar tenger mentén, amelyek egy részét nyáron üdülési céllal adják ki a tulajdonosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában