méhészet

2019.07.20. 19:05

Nikla az országos mézturizmus jó példáját mutatja

Megszólalt a niklai Szent Ambrus harang a méhészekért és a mézfogyasztókért szombaton. A település a Somfalu programból nyert támogatást a Méhek napjának megtartásához. Nikla ezzel az országos mézturizmus jó példájává vált.

Kovács Gábor

A méhesben pipázó Berzsenyi Dániel alakját ma is gyakran felidézik a településen, ahol a költő családja honosította meg a méhészetet. Jelenleg 40-en méhészkednek a faluban. Megalakították a Szent Ambrus Mézlovagrendet, s meghívták a többi mézlovagot Niklára. A hétvégén a dél-balatoni, a zselici, a székesfehérvári, a békési és a jászsági mézlovagrendek tagjai jöttek el, de horvát és német látogatókat is fogadtak.

Mézes saláták, mézes gyümölcsök sorakoztak az asztalon, és a méhészek szakmai előadásokat hallgathattak. A kultúrházat interaktív kiállítássá alakították át, ahol megtekinthetők a régi méhészeti eszközök, de virtuálisan Berzsenyi, a niklai remete is köszönti a látogatót. A néző azt is átélheti a képernyőn, hogy milyen az élet egy méhecske szemszögéből, mutatta Komóczi Roland, az emlékház vezetője.

A rendezvény résztvevőit Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, és Fülöpné Kesztyüs Ágota, Nikla polgármestere köszöntötte.

– Nem a legjobb évünk az idei– értékelte Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. – Kezdődött az aszállyal, a repce emiatt nem mézelt. Vártuk az esőt, de pont akácvirágzáskor érkezett meg. A nyári méhlegelők a sok eső miatt gyengén teljesítettek, minden idők legrajzásosabb éve lett az idei. Ráadásul a napraforgó virágzásának idejére hűlt le az időjárás. Egyetlen jó hír, hogy a 2018-as méhmérgezés nem ismétlődött meg országosan. A tavalyihoz képest az idén csupán a méhészek tizede tapasztalt ilyesmit.

Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke bizakodó, mondván ami az akácon nem jött be, az a hárson és a napraforgón még bejöhet a szezon végére. Szerinte az új megporzási támogatást sebkezelésként fogják fel a méhészek, és abban reménykednek, hogy bővülni fog a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában