nincs tettes

2019.01.18. 09:00

Növényvédőszer okozta a tömeges méhpusztulást

Növényvédőszerek okozták a több ezer méh pusztulását tavaly nyáron Somogysárdon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laborjának közelmúltban nyilvánosságra került eredményei szerint nagy dózisú négyféle, köztük atka, gombaölő szert találtak az elhullott rovarokban.

Góz Lilla

– Két ünnep között kaptam meg az értesítést a vizsgálatok eredményeiről – mutatta a határozatot Dömötörfi József. A somogysárdi méhész elmondta: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal mintákat vett a méhhullákból, a műlépből, valamint a környékbeli napraforgó és kukorica táblákról.

Mint ahogy korábban beszámoltunk róla: Dömötörfi Józsefnek 132 méhcsaládjából 2018 nyarán 60 elpusztult. Nem ez volt az első tömeges méhhullása: 2013-ban, 2014-ben és 2016-ban is tapasztalt hasonlót. – Az értesítés négy rovarölő anyagot mutatott ki a méhhullákban, köztük volt kifejezetten veszélyes besorolású is – mondta a somogysárdi méhész. – Az LD50 érték a méhek felének a kipusztulását okozza, ennek az értéknek a háromszorosát találták meg a méhekben. Ahova ezt permetező szerként kifújták, ott a vadon élő beporzó rovarokat, pillangókat és szinte minden rovart elpusztítottak.

A műlépben pedig atkaölő szert maradványt találtak. Feltételezhetően vagy külföldről származó viaszt adtak a viaszukhoz a műlépüzemben, vagy valaki az Európai Unióban tiltott szert használt. A környékbeli csemegekukorica és napraforgó táblákban nem találtak növényvédőszer-származékot, így ismeretlen az elkövető személye.

– Sajnos ismét nem lett meg a tettes – jegyezte meg Dömötörfi József. – A hatóság csak kettő növényi kultúrából vett mintát. Ilyen esetekben legalább a három kilométeres sugarú körben kellene a virágzó növényekről mintát szedni.

Bár a hatóság nem zárja ki a szándékos mérgezést sem, Dömötörfi József szerint ez teljesen kizárt. – Hiszen, akkor a kaptár fenéken méh hullákat kellett volna találnunk – tette hozzá a méhész. – Három hét alatt 132 méhcsaládjából 60 pusztult el. A megmaradt méhek nagyon gyengék, nem tudja mennyire tudják átvészelni a telet. A méhpusztulás miatt a kár négymillió forintra tehető. – 2–3 év, mire talán regenerálódnak, meg tudnak erősödni a méhek és a kiesett családokat pótolni tudjuk.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint 2018-ban a magyarországi méhészek jelentős része tapasztalt tömeges méhpusztulást. Az érintett somogysárdi méhészet az év folyamán kétszer jelezte az illetékes hatóságoknál, hogy elhullottak méhei. Közleményükben azt írták: konkrét, folyamatban lévő esetről nem adhatnak tájékoztatást, azonban azt leírták, hogy az érintett méhész az első eset eredményeiről decemberben kapott tájékoztatást, ami rövidesen a második eset kapcsán is megtörténik. Amikor egy konkrét esetnél megállapítják a szakemberek, hogy a méhpusztulást valamely növénykultúrában végzett nem megfelelő növényvédelmi technológia okozta, akkor a megyei kormányhivatal eljárást indít a felelőssel szemben. A méhész polgári peres úton tudja érvényesíteni kárigényét. Jelen esetben viszont nincs meg ki ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában