rajtol a szezon

2018.04.07. 19:17

Nyeregbe szólította a bicikliseket a szép tavaszi idő

A jó idő nem csak a motorosokat, hanem a kerékpárosokat is kicsalogatta az utóbbi napokban. Az üzletekben a szervizek fontosságára hívják fel a figyelmet. Az idén nem csak a Balatonnál, hanem a Zselicben is nagy volumenű kerékpáros fejlesztések zajlanak.

Góz Lilla

Városszerte nyeregbe pattantak a kerékpárosok. A tavaszias időben, aki csak teheti, hódol ennek a szenvedélynek. – Fontos azonban, hogy az első utunk előtt felkészítsük, átnézessük kerékpárunkat – mondta el Steller Zsolt. A Tutti Bringa tulajdonosa szerint sokan még mindig nem viszik el egy alap felkészítésre kétkerekű járgányukat.

- A jó idő beköszöntével kis szervizeket szoktunk ajánlani. Megnézzük a gumik állapotát, a váltókat és a fékeket beállítjuk, valamint felhívjuk a figyelmet a Kresz szabályaira, miszerint a kerékpáron kell lennie lámpáknak, csengőnek és a prizmáknak – tette hozzá Steller Zsolt.

Sokan vásárolnak a tavasz beköszöntével új bringát. Az árak igen széles sávban mozognak, egy felnőtt kerékpár hetvenezertől akár több millió forintba is kerülhet. Évről évre fejlődik az ágazat, jobbnál jobb kétkerekűek kerülnek ki a piacra. – Arra, hogy a városban, vagy a Desedán kerekezzen valaki, nekik cross-trekking kerékpárt szoktunk ajánlani. A sebességet kedvelőknek országúti kerékpárt, a terepre pedig 29-es kerekű mountain bikeot javaslunk – mondta el a bolt tulajdonosa.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a megyében 2017-ben száznál is több személyi sérüléssel járó kerékpáros közúti közlekedési baleset történt, melynek felét a bringások okozták. A főbb baleseti okok továbbra is a sebesség helytelen megválasztása, az elsőbbség, illetve az irányváltoztatás szabályainak megszegése.

Felhívják a figyelmet, hogy mindig szigorúan tartsák be a KRESZ előírásait, figyeljenek közlekedési partnereik reakcióira. Csak műszakilag kifogástalan kerékpárral vegyenek részt a forgalomban, a fejvédő használata mindenképpen ajánlott gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság 2018-ban is tart kifejezetten a kerékpárosokra hangolt közúti közlekedési ellenőrzéseket az általuk okozott, illetve elszenvedett balesetek megelőzése érdekében.

Kerékpáros fejlesztésekben bővelkedik Somogy megye az idén. Móring József Attila, miniszteri biztos elmondta: Fonyód-Csisztapuszta-Buzsák-Somogyvámos vonalon 25 kilométer kerékpárutat alakítanának ki. Szintén pályázati forrásból az idén megkezdődhet a Balatonmáriafürdő-Marcali-Mesztegnyő kerékpárút kiépítése.

Witzmann Mihály országgyűlési képviselő elmondta: több milliárd forintból bővül a Balaton körüli kerékpárút hálózat. A Balatoni Bringakörút részeként a Zamárdi-Balatonlelle és a Balatonakarattya – Siófok közötti szakasz újul meg. Fejlesztik TOP-os forrásból a Ságvár-Som közötti szakaszt, valamint elbírálás alatt van a Szántód-Kőröshegy-Kereki közötti kerékpárút megvalósítása. Kaposváron tavaly újult meg a Desedára vezető bringaút. A Zselicben pedig a bringásoknak 35 kilométernyi új útszakasz készül el Szenna-Zselickislak között 2018 végére 1,2 milliárd forintból. A kerékpárút mentén a településeken pihenők, szervizek, kölcsönzők is lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában