felsőoktatás

2019.07.31. 19:30

Nyolcszáz gólya repül a Kaposvári Egyetemre, még lehet pótfelvételizni

Lezárult a felvételi eljárás első szakasza, közel nyolcszáz hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptember 9–én a Kaposvári Egyetemen. Akik viszont még szeretnének jelentkezni augusztus 7–én éjfélig megtehetik, de a pótfelvételi keretében már csak önköltséges szakokra nyerhetnek felvételt.

Góz Lilla

– Tavalyhoz képest csaknem tíz százalékkal többen jelentkeztek a Kaposvári Egyetemre – mondta Podráczky Judit oktatási rektorhelyettes. Hozzátette: hiába volt több a jelentkezők száma, mégis ugyanannyi hallgatót – szám szerint 769 – tudtak felvenni, mert sokan nem érték el a bekerüléshez szükséges ponthatárt. A legtöbb hallgatót, kétszáz főt gyógypedagógiai szakra vettek fel az idén.

– Az agrár területen a legnépszerűbb továbbra is a lovas képzés, a pedagógiai karon a gyógypedagógia, a művészeti karon pedig színművész szak viszi a pálmát – tette hozzá az oktatási rektorhelyettes. Aki lecsúszott volna első körben, tudnia kell, augusztus 7–én éjfélig lehet jelentkezni a pótfelvételire.

– Csak egy intézmény egy szakjára, egy munkarendbe lehet jelentkezni és az összes képzés önköltséges formában érhető el – húzta alá Podráczky Judit. Egy agrár és egy gazdaságtudományi mesterképzés, valamint a nemzetközi tanulmányok alapképzés nem indul pótfelvételi eljárásban. Átlagosan százötvenen jelentkeznek, közülük 80-100 hallgatót vettek fel tavaly a pótfelvételin.

– Azokon szakon ahol gyakorlati, vagy alkalmassági vizsgát kell tenni, mindenkinek megszervezzük augusztus folyamán – jegyezte meg az oktatási rektorhelyettes, aki külön kiemelte, ez volt az utolsó alkalom a fiatalok számára, amikor középfokú nyelvvizsga és emelet szintű érettségi nélkül felvételizhettek a főiskolákra, egyetemekre.

– Augusztus ötödikéig mindenkit kiértesítünk postai úton – mondta el Gelencsér Tímea, a Kaposvári Egyetem megbízott oktatási igazgató, s a campus honlapján minden információt megtalálnak a pótfelvételiről a jelentkezők.

– Augusztus hetedikén éjfélig kell a felvi.hu-ra feltölteni az összes többletpontot igazoló dokumentumot, valamint megtenni a jelentkezés hitelesítését – sorolta Gelencsér Tímea. Augusztus 26–án derül ki, ki nyert felvételt a kaposvári intézmény pótfelvételijén. A ponthatárok az általános felvételi eljárás önköltséges képzéseinek pontjaival megegyezik. A tanévnyitót szeptember 6-án tartják, az őszi szemeszter pedig szeptember 9–én kezdődik.

Kevesen jelentkeznek nyelvvizsgával

Az idei év az utolsó, hogy nyelvvizsga megléte nélkül is jelentkezhetnek a pótfelvételi eljárásban végzősök felsőoktatási intézménybe. 2020-tól legalább egy B2 szintű, komplex nyelvvizsga, vagy azzal egyenértékű okirat szükséges a jelentkezéshez. Az intézmények tapasztalata az, hogy a jelentkezők közül csak minden második rendelkezik nyelvvizsgával.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán 2018-ban csak a jelentkezők 40 százaléka rendelkezett nyelvi tudást igazoló dokumentummal. A levelező munkarendben tanulni vágyók körében ennél rosszabb volt az arány, ott még a 21 százalékot sem érte el.

A Kaposvári Egyetemen is hasonló a helyzet, ott az idei felvételi eljárásban alapképzésen levelező tanrendben tanulni vágyó jelentkezők 20 százalékának volt nyelvvizsgája, míg a nappalit beikszelők 26 százaléka. Osztatlan képzésben még rosszabb a helyzet, ott a nyelvtudással rendelkező jelentkezők 15, illetve 33 százalékos. A nyelvvizsgával rendelkezők aránya a legalacsonyabb a felsőfokú szakképzésre jelentkezők körében volt, ott 2 százalékos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában