megőrzött értékek

2019.09.11. 09:00

Nyugdíjba küldték a vén tubát, trombitát

Bemutatták az új hangszereket a Liszt Ferenc Zeneiskolában: csaknem nyolcmillió forintot fordítottak beszerzésre.

Harsányi Miklós

Hat klarinét, három trombita, egy-egy gitár, pozan és fuvola: ezek a zeneiskolánk szerzeményei – mondta Nagy Tamás igazgató a hangversenyteremben, ahol a színpadon állították ki az új hangszereket. – Második éve folyamatos a fejlesztés. Drága hangszerekhez jutottunk, csak a fuvola ára közel 600 ezer forint. Az elmúlt 30 év legjelentősebb beszerzésén vagyunk túl – hangsúlyozta. – Azt kutatjuk, hogy az iskolánkat miként tudjuk még vonzóbbá tenni a fiatalok előtt. 500 növendék jár hozzánk.

A kaposvári zeneiskolában bíznak benne, hogy 2020-ban is folytatódhat a kormányzati program, melyre remélhetően ismét 2,5 milliárd forintot fordítanak. – Ha akkor is lehetőséghez jut az iskolánk, akkor végérvényesen megválunk az összes régi hangszertől – hangsúlyozta az igazgató.

A raktári polcokon még találni olyan trombitát és tubát, amit már a 60-as években is használtak a muzsikusok, de a felszerelésben 25-30 éves klarinét, fuvola is akad. Nagy Tamás kiemelte: a mostani minőségi hangszercsere nem csak a kezdők és a középhaladók számára előnyös, hanem azoknak is, akik zenei pályán képzelik el a jövőjüket. Az igazgató sporthasonlattal szólva azt mondta: ha egy versenyző gyengébb teljesítményű motorra ül, mint a mezőny többi tagja, akkor nem tud olyan eredményeket produkálni, mint a versenyzőtársak. A kaposvári zeneiskolások esetében is lényeges, hogy folyamatosan minőségi hangszer álljon a rendelkezésükre.

Bevezetik az e-naplót a zeneiskolában

– Nálunk is most vezetik be az e-naplót – mondta Nagy Tamás. Hozzátette: gondos előkészítő munka előzte meg az indulást. Az új rendszer segítségével a szülők számítógépen vagy akár okostelefonon is tájékozódhatnak a gyermekük teljesítményéről. A leckétől kezdve az aktuális feladatokon át az érdemjegyekig fontos információk szerepelnek majd az e-naplóban, melynek használata egyszerű. Nagy Tamás szerint ezen a téren is igyekeznek lépést tartani a korral, hiszen egyre több intézmény, szervezet tér át a papírról az elektronikus kapcsolattartásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában