KSG az óvodában

2019.06.05. 15:23

Okos tornával készülnek a sikeres iskolaévekre

Délutáni tornára készülnek a gyerekek a kaposmérői Bokréta Óvodában. Tudják ez most kicsit más lesz, mint ahogy eddig játszottak, így izgatottan várják, az „okostornát”.

Barkóczy László

Egy hazánkban elterjedőben lévő, kifejezetten gyerekek számára ajánlott játékos tornát vezetett be csoportjánál a napokban Bíróné Berta Edina óvónő. Somogyban még gyerekcipőben jár az ilyen jellegű képzés, óvodai alkalmazásában pedig egyedülálló az óvónő kezdeményezése. A Kids Smart Gymnastic, vagy röviden KSG, nem kis célt állított maga és instruktorai elé.

– A gyermekek mozgásfejlődése olyan nagy mértékben felgyorsult, hogy olykor akár kimaradhatnak olyan természetes mozgásformák, mint az ülés, a mászás, a kúszás – részletezi a képzés indításának okait Bíróné Berta Edina. – A KSG célja, hogy játékos formában tanítsa újra ezeket a mozgásokat, melyeket spontán módon is alkalmaznia kellene minden gyereknek. Ha ez sikeres, akkor lehet továbblépni további képességfejlesztő feladatokra.

Könnyű koordinációs tornával melegítenek a kicsik

Az óvónő által az óvodai foglalkozásokba bevezetett új rendszer az idegrendszeri érés fejlesztését a mozgás általi játékos fejlődés segítését tűzte ki célul, az iskola érettség elérése érdekében. Az ilyen módon megtervezett játékos tornák segíthetik az írás, olvasás és a számolási nehézségek korrekcióját is.

Játékos tornával készíti fel a gyerekeket az óvónő

A gyerekek a tornafoglalkozáson ebből semmit ne vesznek észre. Önfeledten futkározva játszanak, kergetik egymást a babzsákokkal, vagy épp az óvónéni által összeállított akadálypályán bizonyítják, hogy ugyan csak háromévesek, de ettől még ők a legügyesebbek.

A foglalkozások alkalmával nem csupán észrevétlen módon tanulunk meg mozgásmintákat, de változatos, és játékos feladatokkal fejleszthetjük a gyerekek koordinációs és kondicionális képességeit. Egy okosan, tudatosan mozgó gyerek magabiztosabb lesz, így várhatóan jobban megállja majd a helyét iskolai környezetben is – mondta Bíróné Berta Edina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában