modern város

2017.10.20. 19:20

Energiahatékony és környezetbarát lesz Kaposvár

A megyeszékhely olyan korszerű megoldásokat alkalmaz a jövőben, amelyek segítségével okos várossá tud válni, hangsúlyozta Szita Károly polgármester a Modern város, okos épületek elnevezésű kerekasztal beszélgetésen Balatonfüreden.

K.G.

– Az „okosításnak” nem lehet más célja, mint hogy a lakosság komfortosabban érezze magát, szeressenek a városban lakni – emelte ki Szita Károly polgármester Balatonfüreden, a 8. INFOTÉR Konferencián. – A legfőbb célkitűzésünk az, hogy 2050-re a város energetikailag önellátóvá váljon. Lecseréltük a teljes buszflottánkat, Kaposváron 40 olyan autóbusz közlekedik, amelyek közvetetten a Kaposvári Cukorgyár által termelt biogázzal működnek. Fejlesztettük a közvilágítást, a kandelábereink több mint fele LED-es égővel működik úgy, hogy szabályozhatóvá tettük a fényerejüket. Ezzel eddig több, mint 30 százalékos megtakarítást érhettünk el. A célunk az, hogy az összes lámpánk ilyen technológiával működjön.

Kaposváron az energiapazarló épületeket utólag épületfelügyeleti rendszerrel látják el. Ez egy számítógép, ami felügyeli az energiafelhasználást, így szintén jelentős összegeket lehet megtakarítani. Öt nagyvárossal együtt dolgozik a kaposvári önkormányzat az energiatárolás olyan megvalósításán, amelynél szabályozhatják a tárolást és felhasználást.

– Bővítjük a távhőhálózatunkat, ennek ellátását pedig megújuló energiából biztosítjuk majd, így nem csak az energiahatékonyságot növeljük, de az üvegházhatású gázok kibocsátását is csökkentjük – folytatta a felsorolást a polgármester. – Arra törekedünk, hogy használjuk a modern, környezetbarát technológiákat, és ezek térnyerését a lakosság körében is támogatjuk. Már óvodás korban elkezdjük a környezettudatos életmódra nevelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában