élménykutatás

2019.06.04. 17:30

Okos világba vonzotta a diákot az élményműhely

Élményműhellyé alakult kedden a Kaposvári Egyetem. Többségében középiskolás diákok látogattak az intézménybe, akik bepillanthattak például a robotika és az okos otthonok világába is. Kaposvárról, s még Tolna megyéből is érkeztek fiatalok.

Gyeszát Zsolt

Párhuzamoson zajlott úgy egy tucatnyi foglalkozás az ötödik alkalommal megrendezett élményműhelyben. Az egyik teremben azt is megtudhatták a diákok, hogy egy üres tejfölös pohár sem pusztán hulladék, még akár egy robot váza is lehet. Vecsei Ákos villamosmérnök tartotta a foglalkozást, melyen műanyag hulladékok, s egy speciális építő készlet segítségével születtek robotok. Még vezérlőprogramot is készítettek hozzájuk.

– Igazán érdekes a robotika világa, engem is vonz – mondta Jung Domonkos László, a tamási Béri Balogh Ádám gimnázium diákja. – Mókás, ahogy élettelen tárgyakat mozgásra késztethetünk. A jövőben szeretnék hasonló területtel foglalkozni, akár programozással. S persze, az is tetszett, hogy újrahasznosítottuk a szemetet.

– Az idén a robotikával és az informatikával kapcsolatos területek voltak az élményműhely slágertémái – mondta Stettner Eleonóra egyetemi docens. – De művészeti foglalkozásokat is szerveztünk. S mivel az élményműhely eredendően a matematika és a művészet mentén alakult, ehhez a hagyományhoz is ragaszkodunk.

Németh Gábor, a Precognox szoftverfejlesztője az okos otthonok világába kalauzolta a fiatalokat. A távolról, akár mobiltelefonról vezérelhető okos eszközökről is beszélt. Egy másik tanteremben „EU-foglaló” társasjátékot szerveztek, a nagy sikerű honfoglaló játékhoz hasonlóan. Nem a fiatalok tudását mérték le a kérdéseken keresztül, sokkal inkább érdekes, olykor hihetetlen dolgokat tudhattak meg az unióról. Egy kicsit arrébb fazekas agyagból alkottak a diákok.

 

Vízgyűjtőt modelleztek

Több fiatalt vonzott Szabó Ildikó, a nemzetközi élményműhely mozgalom pedagógiai vezetőjének foglalkozása is. Egy afrikai vízgyűjtő tornyot, kosarat modelleztek le egy speciális építőkészlet segítségével. Érdekesnek találta az elfoglaltságot Nemes Zsolt is, a bodrogi általános iskola tanulója. Mint mondta, ugyan a sportok valamivel közelebb állnak hozzá, mint mondjuk a geometria, ám az élményteli foglalkozás keretein belül kifejezetten szimpatikusnak találta azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában