szemét ügy

2019.05.14. 14:00

Önkéntes szemétgyűjtés felelősséggel?

Egy balatonfenyvesi üdülőtulajdonos olvasónk azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy az önkéntes szemétgyűjtés alkalmával begyűjtött hulladékot hol helyezheti el?

Koszorus R.

Manapság divattá vált a természetet megszabadítani az illegálisan elhelyezett hulladéktól, így tett az ő gyermeke is egyik hétvégén. Az összeszedett szemetet zsákba helyezték, ám ezután csak törték a fejüket. Lévén üdülőtulajdonosról van szó, aki nem tartózkodik nyaralójánál minden nap, nem helyezi ki a szemétgyűjtőt.

Végül hosszasan kutattak egy konténer után a településen, de nem jártak sikerrel. Így állandó lakos ismerősét kérte meg, hogy a gyermeke által önkéntesen, a természetből összegyűjtött hulladékot az ő szemétgyűjtőjében elhelyezhesse.

Az esettel kapcsolatban több kérdés is felvetődött. Hogyan legyünk környezettudatosak, ha nincs hova tenni a szemetet? Megkerestük a Pelso-Kom Kft.-t, amely a hulladékgazdálkodást végzi a Balaton-parti településen, hogy megtudjuk, mi a teendő. Azt a választ kaptuk, hogy az önkéntes szemétszedési akciókat a települési önkormányzattal vagy a társasággal előre egyeztetett időpontban és feltételekkel kell bonyolítani, pontosan az olvasónk által leírt problémák elkerülése végett.

Az üdülőtulajdonos azt is nehezményezte, hogy miért csak hetente egyszer jár a kukásautó az üdülő övezetben júliusig. – Mivel nem vagyok állandó lakos, nem rakom ki két hétre a kukámat – mondta lapunknak a panaszos. – Miután kiürítették a szél is könnyen felboríthatja, nincs aki betegye a telkemre. Ezért zsákba teszem a szemetet, de azt az állatok rendre széttépik, mire jön a kukásautó és gyomorforgatóan fest az utca képe.

Arra a felvetésre, hogy miért nem találnak más megoldást a szemét gyűjtésére, azt válaszolta a szolgáltató: Az üdülőingatlanok a hulladékkezelési közszolgáltatást a május 1. – október 31. közötti időszakban kötelesek igénybe venni, ezen kívüli időszakban a települési háztartási hulladékot a „Pelso-Kom” feliratú zsákban helyezhetik ki. Ezeket kereskedelmi egységekben vásárolhatnak meg, s amely tartalmazza a hulladékszállítás, – kezelés költségét. Egyéb, jelöletlen zsákokat nem szállítanak el.

Az év fennmaradó részében pedig szabványméretű hulladékgyűjtőt kell használni. A társaság tapasztalata azonban az, hogy az előírással ellentétben rengeteg nyaraló tulajdonos mégis zsákban helyezi ki a hulladékot. Mondván a járatnapot követően nincs, aki visszavinné a kihelyezett edényt. Ez a probléma számunkra is nagy problémát okoz, pontosan amiatt, hogy mire érkezik a gyűjtőautó, már sok esetben széttépett zsákokat találnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában