állati gondok

2018.06.14. 20:00

Összefogtak, hogy legyen ügyelet

Összefogott három kaposvári állatorvos, hogy hétköznap hosszított nyitvatartással és hétvégi ügyelettel álljanak a beteg állatok rendelkezésére. Mivel szakemberhiánnyal küzdenek, felváltva fogadják a pácienseket.

Góz Lilla

– Munkaerő hiánnyal küzd minden rendelő, most mondott fel két orvosom, nagy teher ellátni rendelési időn kívül a betegeket – mondta el Gippert Róbert. A kaposvári állatorvos hozzátette: amióta megszűnt az állatorvosi ügyelet a városban, erőn felül teljesítenek.

– Három nagy kaposvári állatorvosi rendelő munkatársai most összefogtak, és olyan kompromisszumot hoztunk, hogy minden nap reggel héttől este tízig ügyeleti ellátást biztosítunk hétköznap, munkaszüneti napokon és hétvégéken – mondta el Gippert Róbert. – Lesz egy beosztás, hogy melyik héten, melyik rendelő ügyel péntektől péntekig. Egységesen tízezer forint ügyeleti díjat határoztunk meg, amiből kifizetjük az orvosokat. A kaposvári állatorvos hozzátette: Pécsen 18 ezer, Pesten pedig 30 ezer forint ügyeleti díjat kérnek. Mivel semmilyen támogatást nem kapnak a rendelők, így kénytelenek voltak bevezetni egy díjat, amiből finanszírozzák a szolgáltatást.

– Egyedül nem megy, nagyon megterhelő volt számunkra az ügyeleti ellátás és úgy tűnik a szakemberhiány is hosszútávú lesz – mondta el Tornyosné Kiss Krisztina. Az Eb Rehab Állatorvosi Rendelőt üzemeltető orvos hozzátette: sokan a hétvégét is munkanapként kezelik és miután orvosaik szombat, vasárnap is dolgoztak, a hétköznapokban komoly erőpróba volt megállni helyüket. Nem elfogadható egyik gazdi számára sem, hogy néma telefon fogadja, ha az állata beteg. A kutya családtag, ugyanúgy, mint egy gyerek, ha orvosra van szüksége, segítséget kell nyújtani. Abban bízom, hogy a három rendelő közös munkája megoldást jelenthet a kedvencek ellátására.

Néhány évvel ezelőttig a törvény kötelezővé tette a Magyar Állatorvosi Kamarának az állatorvosi szolgáltatói ügyelet megszervezését. Az állam semmilyen formában nem vállalta ennek finanszírozását, így a jelenleg is érvény lévő jogszabály szerint a szolgáltató állatorvosi ügyelet a szolgáltató állatorvosok, intézmények önkéntesen vállalt többletszolgáltatása. Egyes számítások szerint évente országosan másfél–két milliárd forintból lehetne finanszírozni az ügyeleti rendszert. Korábban az ebadó tervezete során felmerült az állami szerepvállalás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában